Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.06.03. - Saturday, Klotild napja van.

Jog

Az Európai Unió Bírósága védi a személyes adatokat

2014. April 23. 13:33
Az Európai Unió Bírósága védi a személyes adatokat

  A bíróság már két dologban is állást foglalt, amely hazánkat érinti. Az egyik, hogy idő előtt szüntette meg az adatvédelmi biztos megbízatását, a másik pedig az elektronikus hírközlési szolgáltatások adatainak megőrzésére vonatkozik.

  Még 2012-ben indított keresetett az Európai Bizottság hazánk ellen. Ennek oka, hogy Jóri Andrást, adatvédelmi biztost idő előtt távolították el pozíciójából. A bíróság szerint Magyarország megsértette az uniós adatvédelmi elvet. Továbbá azt a megállapítást tette, hogy a hatóság megbízatásának az időtartamát mindenképp tiszteletben kell tartani. Hazánk azonban nem a megfelelő módon járt el ebben az ügyben.

 

Adatvédelem

Két ügyben is ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága

 

  A másik ítélet kimondja, hogy nem érvényes, azaz uniós irányelv, mely szerint az elektronikus hírközlési szolgáltatásoknak bizonyos adatokat ír elő. Az EU bírósága úgy véli, hogy ez beleavatkozik a magánélet tiszteletben tartásába és a személyes adatom védelmébe is. Ha az irányelvet hatályon kívül helyezik vagy módosítják, akkor fogják a magyar jogszabályt is megváltoztatni.

 

 

 

N.O.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu