Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.01. - csütörtök, Malvin napja van.

Jog

Az Európai Tanács szerint a magyar egyházügyi törvény sérti a vallásszabadságot

2014. április 09. 17:21
Az Európai Tanács szerint a magyar egyházügyi törvény sérti a vallásszabadságot

 Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a hazánkban levő egyházügyi törvény a vallásszabadságnak egyfajta szabadelvű keretet ad.

 

 Az új törvény szerint egyházzá a parlament és nem a bíróság minősíthet egy szervezetet. Sok korábban egyházi státusú szervezetnek megváltozott a besorolása, ami által rengeteg egyház hátrányos helyzetbe került. A magyar kormány jelenleg tanulmányozza az Európai Tanács ítéletét. Rétvári Bence, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az egyik közszolgálati tv reggeli műsorában elmondta, hogy hazánknak lehetősége van a bíróság nagykamarájához fordulni a hozott döntés miatt. Az is kiderült többek között, hogy ez a Tanács nem hozhat olyan bírálatot, amellyel egy országot arra kötelez, hogy jogszabályt változtasson. 

 

 Rétvári Bence

 

 Az újtörvény célja az volt, hogy az úgynevezett bizniszegyházakat ki tudják szűrni, de a bírák szerint a magyar kormány mást is kitalálhatott volna.Rétvári Bence a műsorban azt is elárulta, hogy május 6-ára meg lesz az új Országgyűlés. Ennek egyik oka pedig az, hogy a köztársasági elnöknek 30 napja van arra, hogy összehívja a parlament alakuló ülését.

 

 

 

 

N.O.

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu