Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.18. - csütörtök, Ilona napja van.

Jog

Az Alkotmánybíróság előtt van az OBH elnöke és OBT közötti konfliktus ügye

2019. május 30. 17:31
Az Alkotmánybíróság előtt van az OBH elnöke és OBT közötti konfliktus ügye

Trócsányi László igazságügyi miniszter közölte: az Alkotmánybíróság előtt van az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügye.

A miniszter kiemelte: sem korábban, sem most sincs abban a helyzetben - mint hivatalban lévő igazságügyi miniszter -, hogy állást foglaljon a vitatott kérdésben. Ebben a kérdésben - mint írta - jogilag csak az Alkotmánybíróság, az Országgyűlés és bizonyos részleteiben a bíróság jogosult állást foglalni és dönteni. Jelenleg az ügy az Alkotmánybíróság előtt van, ami azt jelenti, hogy az ombudsman megkérdőjelezte a testület legitimitását. Trócsányi László mindemellett sajnálatosnak nevezte: kevés szó esik arról, hogy a bíróságok teljesítménye - amelyet az igazságügyi eredménytábla is igazol -  az Országos Bírósági Hivatala felállítása óta a hatékonyság és a minőség szempontjából is nagyon sokat fejlődött, az összehasonlító adatok tekintetében Európa élmezőnyéhez tartozunk.

 

Az Alkotmánybíróság előtt van az OBH elnöke és OBT közötti konfliktus ügye

 Az OBT határozatával indítványozta Handó Tünde menesztését, az OBH elnöke mellett minden megyéből kiálltak 

 

Ebben Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének személyes érdemei elvitathatatlanok - szögezte le a miniszter. Az OBT határozatával indítványozta Handó Tünde menesztését, kifogásolva egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. Az OBH azt közölte: minden megyéből kiálltak az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke mellett.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu