Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Átmeneti rendeletekkel szabályozzák a home office-t

2021. July 23. 13:00
Átmeneti rendeletekkel szabályozzák a home office-t

A home office munkavégzés törvényi szintű szabályozását még nem rendezték, pedig a pandémia miatt megnövekedett rá az igény. Jelenleg még átmeneti rendeletekkel szabályozzák az otthoni munkavégzést, viszont a törvénykezés várat magára. - derült ki a Niveus Consulting Group tanácsadó cég elemzéséből.

A home office munkavégzésre vonatkozóan a kormány új jogszabályokat vezetett be. A rendeletbe belefoglalták, hogy a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény távmunkára vonatkozó részeit a rendeletben foglaltak szerint kell alkalmazni a vészhelyzet fennállásának idejéig.

 

A munkáltató rezsiátalányt fizethet

 

A távoli munkavégzés feltételeit a továbbiakban is munkaszerződésben kell a feleknek rögzíteniük, ennek hiányában „átmeneti, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás” jogcímén csak korlátozott mértékben, naptári évenként 44 beosztás szerinti munkanapra nézve van lehetősége a munkavállalónak otthonról dolgozni.

 

A rendelet kettéválasztja a szabályokat, mert amennyiben a munkavállaló számítástechnikai eszközön dolgozik, akkor a biztonsági előírásokról tájékoztatnia kell a munkáltatót, aki távoli eszközről ellenőrizheti a munkáját. Amennyiben a munkavállaló nem számítógépen dolgozik, akkor a munkáltatónak engedélyeznie kell a számára megfelelő munkavégzési helyet. A munkáltatónak több alkalommal is meg kell győződnie, hogy a munkavállaló megfelelő körülmények között dolgozik, ami munkavédelmi szempontból is biztonságos.

 

A rendeletben benne hagyták, hogy a felek megállapodásán múlik az igazolás nélkül adható "rezsiátalány" a munkavállalónak.

 

A munkáltatónak a vészhelyzet időszakától függetlenül lehetősége van arra, hogy a távolról dolgozó munkavállalóinak egyszeri, legfeljebb 200 ezer forintos adómentes költségtérítést adjon. Arra is van mód, hogy az internet és rezsiköltségeket kifizesse a cég, viszont ezeket számlával kell igazolnia a munkavállalónak. 

 

Amint a vészhelyzet véget ér, minden rendelkezés hatályát veszti.

 

A tanácsadó cég szerint szükség volna a Munka Törvénykönyvének és a munkavédelemre vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatára annak érdekében, hogy törvényi szinten rendezni tudják az otthoni munkavégzés miatt bevezetett intézkedéseket.

 

BG

Forrás: MTI, Adó.hu

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu