Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

ÁSZ: a magyar jogállam hatékonyan lép fel a korrupció ellen

2020. September 30. 17:36
ÁSZ: a magyar jogállam hatékonyan lép fel a korrupció ellen

Magyarországon 2010-től megerősödött és intézményesült a korrupció visszaszorítását és megelőzését biztosító integritásszemlélet - hangsúlyozza az Állami Számvevőszék közleménye.

Az ÁSZ emlékeztetett, hogy közös nyilatkozatot adtak ki a korrupció elleni fellépésben együttműködő állami szervezetek - a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal - vezetői. Ebben az aláírók leszögezték, hogy Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek és az általuk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben. Az ÁSZ közleménye szerint a 2011-ben létrejött intézményközi együttműködésnek is köszönhetően Magyarországon megerősödött a korrupció elleni fellépés. A számvevőszék évenként elvégzett integritás felmérései alátámasztják, hogy a magyar közszférában széles körben kiépültek a korrupció megelőzését biztosító integritás kontrollrendszerek. Erre alapozva az ÁSZ következetesen ellenőrzi a korrupció ellen védettséget biztosító integritáskontrollok kialakítását és működtetését a közszféra szervezeteinél.

 

ÁSZ: a magyar jogállam hatékonyan lép fel a korrupció ellen

 

Az Állami Számvevőszék felidézte szakfolyóiratában, a Pénzügyi Szemle 2019./3. számában megjelent tanulmányát, amely a különböző nemzetközi mérési módszerek tudományos megbízhatóságának értékelését helyezte fókuszba. A nemzetközileg is elismert, magyar-angol nyelvű tudományos lapban publikált tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorok - különös tekintettel a Transparency International Corruption Perception Indexére - nem felelnek meg a mérésekkel szemben támasztott tudományos standardoknak, így nem alkalmasak az egyes országok összehasonlítására, tudományos következtetések levonására, illetve a közpolitikai döntések megalapozására sem - hangsúlyozta közleményében az ÁSZ.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu