Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Jog

Amire érdemes figyelni lakásbérleti szerződésnél

2017. február 27. 12:10
Amire érdemes figyelni lakásbérleti szerződésnél

A bérbeadónak és a bérlőnek egyaránt szükséges, hogy tisztában legyen a jogaival, a nem várt problémák elkerülése érdekében mindenképp érdemes odafigyelni az alábbi dolgokra.

A legfontosabb dolog a megállapodás megkötése előtt, hogy a bérlő bizonyosodjon meg arról, hogy a bérbeadó jogosult-e kiadni a lakást. Régi adásvételi szerződést semmiképp se fogadjon el, elvárható egy friss tulajdoni lap, amely tartalmazza a tulajdonjogviszonyokat és az ingatlanon lévő terheket. Fontos, hogy a haszonélvező is jogosult a bérbeadásra, a tulajdonos hozzájárulása nélkül is. A második legfontosabb dolog az írásba foglalás, amelyet nem kötelező letanúztani, ugyanakkor bizonyítékként erősebb. 

 

A szerződés írásba foglalása nem várt problémákat előzhet meg

 

A szerződésben célszerű mindent letisztázni: a bérlet időtartamát, a felmondási időt, a károkozások körülményeit, a fizetési kötelezettségeket. A megkötéskor érdemes jegyzőkönybe venni a közüzemi órák állását, a lakásban maradt tárgyakat, illetve azok állapotát. Amennyiben bútorozott és gépesített lakást bérel ki, a bérbeadó felel ezek javíttatásáért, ha rendeltetésszerűen használja. Példának okáért, ha a mosógépbe túl sok mosószert önt, amitől meghibásodik a rendszer, akkor annak javítási költsége nem a bérbeadót, hanem a bérlőt terheli. Abban az esetben, ha megfelelő szerződést kötnek, bármelyik fél kérhet jogi tanácsot.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu