Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

Áder János belenyúlna a hulladékgazdálkodási törvénybe

2020. December 21. 17:33
Áder János belenyúlna a hulladékgazdálkodási törvénybe

Áder János köztársasági elnök üdvözítőnek tartja a hulladékgazdálkodási törvényjavaslatot, ám jogi szempontból több kifogása is van egyes pontjai ellen. Az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, mielőtt szignójával ellátná.  

Áder kiemelte, hogy a hulladékgazdálkodási törvény beiktatása önmagában szükségszerű és nagyon jó az irány, amelyet kijelöl. A törvény pozitívumaként hozta fel például a körforgásos gazdaságra történő átállást és az illegális hulladéklerakók felszámolását.  

 

Betétdíjasak lesznek a PET-palackok

 

Ami az államfő szerint aggályos, hogy a törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, és kártalanításról nem gondoskodik, sőt a termelők fizetési kötelezettségét is kilátásba helyezi. Hozzátette, hogy a hulladék terméknek minősül a közösségi jog értelmében, így a termelőnek joga van annak elhelyezéséhez vagy újrahasznosításához is. A javaslat tulajdonjogi korlátozásai egyszerre érintik az önkormányzatokat, a hulladékot előállító gyártókat, a hulladékgazdálkodásban közreműködő gyűjtőket, kereskedőket és szállítókat, valamint a hulladék birtokosait is Áder szerint. 

 

A koncessziós vállalkozások ellen is fellép az államfő, szerinte ugyanis ezek a cégek erőfölényt szerezhetnek. Szerinte kellő garancia sincs rögzítve arra az esetre, ha egy ilyen koncessziós társaság mondjuk megszünteti tevékenységét.  

 

 

 

M. A.

Forrás: mti

Nyitókép: Kummer János / 24.hu 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu