Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.10. - péntek, Amália napja van.

Jog

Adatvédelem és adatkezelés - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról - Jog

2006. szeptember 20. 06:42
Adatvédelem és adatkezelés - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról - Jog
Jog - Az adatvédelem jogszabálya az adatok kezelésével kapcsolatos törvényi és rendeleti szintű jogi szabályozás formája, amely az adatok valamilyen szintű, előre meghatározott csoportjára vonatkozó adatkezelés során érintett személyek jogi védelmére és a kezelés során felmerülő eljárások jogszerűségeire vonatkozik.
Az adatvédelem elméletileg minden adat védelmét jelentheti, azonban a közigazgatásban elsősorban a személyes adatok védelmére használják. Az adatvédelem annak a jognak biztosítását jelenti, hogy személyes adatával mindenki maga rendelkezzen, és a közérdekű adatokat mindenki megismerhesse.
A jogszabály minden olyan adatkezelésre és adatfeldolgozásra kiterjed, amely természetes személy adataira vonatkozik, valamint amely közérdekű adatot vagy közérdekből nyilvános adatot tartalmaz.

Adatvédelmi szabálysértésnek tekintjük, aki akár a technikai adatvédelem követelményeinek nem tesz eleget, vagy az érintettet a személyes adatok védelméhez, illetőleg a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogának gyakorlásában akadályozza, pénzbírsággal sújtható.

991_20060918214844_646.jpgAz adatkezelés és adatfeldolgozás az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatok gyűjtése, felvétele és tárolása, feldolgozása, hasznosítása (ideértve a továbbítást és a nyilvánosságra hozatalt is) és törlése. Adatkezelésnek számít az adatok megváltoztatása és további felhasználásuk megakadályozása is.

Az érintettet tájékoztatni kell az adatkezelés céljáról és arról, hogy az adatokat kik fogják kezelni, illetve feldolgozni. Az adatkezelésről való tájékoztatás megtörténik azzal is, hogy jogszabály rendelkezik a már létező adatkezelésből továbbítással vagy összekapcsolással az adat felvételéről.

Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak. Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig. Kötelező adatszolgáltatáson alapuló adatkezelést közérdekből lehet elrendelni.

MCOnet

Mondja el véleményét!: Adatvédelem és adatkezelés - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról - JogA hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet Hungary: www.mconet.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu