Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

A szabadság kiadásának szabályai

2017. december 18. 11:46
A szabadság kiadásának szabályai

Az év végéhez közeledve sokan rádöbbenhetnek, hogy az éves szabadságból még jó pár nap nem került kiadásra. A D.A.S. Jogszervíz összegezte a szabadság kiadásának szabályait, valamint a következő évre történő átvitelének szabályait.

A Munka Törvénykönyve rendezi a szabadság kiadásának szabályait, meghatározza, hogy a munkavállalókat életkoruk alapján mekkora alap és pótszabadság illeti meg, illetve ha bizonyos körülmények fennállnak, akkor mekkora mértékű további pótszabadságra jogosultak. A szabadságot a munkáltató adja ki, az időpontot is elsősorban ő határozza meg. Ugyanakkor a munkáltató évente 7 munkanapot, legfeljebb 2 részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ezt az igényét a munkavállalónak a szabadság megkezdését megelőzően legalább 15 nappal kell a munkáltató számára jelezni. Természetben a gyakorlatban sokkal rugalmasabban is történhet a szabadság kiadása.

 

A szabadság kiadásának szabályai

A munkáltató évente 7 munkanapot, legfeljebb 2 részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni

 

Fenn áll a lehetőség, hogy az utolsó hónapban derül ki, hogy van még szabadsága, a törvény erre is tartalmaz előírásokat. Ha a munkaviszony október 1-ét követően kezdődött, akkor lehetőség van arra, hogy a munkakezdés évében esedékessé váló szabadságot a munkáltató a következő naptári év március 31. napjáig adja ki. Amennyiben nem volt lehetőség a szabadság kiadására például betegszabadság miatt, akkor a körülmény megszűnésétől számított 60 napon belül kell a szabadságot kiadni. Olyan megállapodás is születhet, hogy az alapszabadságon felül, az életkor után járó pótszabadságokat az esedékességet követő év végéig adja ki a munkáltató. További lehetőség még, hogy a munkavállaló úgy vesz ki szabadságot, hogy az átnyúlik a következő évre, de ezt az esedékesség évében kivett szabadsághoz kell számítani. Ebben az esetben az átnyúló napok száma az 5 munkanapot nem haladhatja meg.

 

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu