Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

A nyugdíjas munkavállalás szabályai

2017. november 03. 15:04
A nyugdíjas munkavállalás szabályai

A kormányzat munkaerőhiány csökkentő intézkedései között szerepel a nyugdíjasnak minősülő munkavállalók ismételt munkába állásának ösztönzése, viszont nem minden tekintetben vonatkoznak ugyanazok a szabályok a nyugdíjas munkavállalókra. A D.A.S. Jogszervíz összeszedte, hogy melyek a főbb eltérések.

A nyugdíjas munkavállaló fogalmába tartozik az, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik, függetlenül attól, hogy még nem igényelte a nyugdíjszolgáltatást. Továbbá életkortól függetlenül, aki már öregségi nyugdíjban részesül, illetve aki a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány vagy egyházi személy által folyósított nyugdíjban részesül. Nyugdíjasnak tekinti a törvény azt is, aki bármilyen öregségi, munkaképtelenségi járadékban vagy rokkantsági ellátásban részesül. Az aránylag fiatal nyugdíjasnak minősülő is köthet határozatlan idejű munkaviszonyt, viszont azt bármikor, indoklás nélkül megszüntetheti a munkáltató, valamint végkielégítés sem jár.

 

Nem minden tekintetben vonatkoznak ugyanazok a szabályok a nyugdíjas munkavállalókra

Nem minden tekintetben vonatkoznak ugyanazok a szabályok a nyugdíjas munkavállalókra

 

A törvény nem tartalmaz a nyugdíjas munkavállalókra szabott külön kártérítési rendelkezést, fő szabályként azt rögzíti, hogy gondatlan károkozás esetén a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegéig felel. A súlyos gondatlanság esetén már nincs is törvényi korlátja a kártérítésnek, így a nyugdíjasoknak sem az életkoruk, sem egészségi állapotuk nem minősül mentő körülménynek a kárfelelősség elbírálása során. A munkaviszony önkényes megszüntetésével szemben némi védelmet jelenthet a határozott idejű elköteleződés. A kártérítés körében pedig nincs akadálya annak, hogy a felek egyező szándékkal enyhébb szankciót rögzítsenek a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben.

 

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu