Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.06.18. - kedd, Levente napja van.

Jog

A nyári diákmunka alapvető keretei

2017. július 21. 10:41
A nyári diákmunka alapvető keretei

A nyáron munkát vállaló diákok száma évről évre nő, ám többféle jogviszonyi keretben foglalkoztathatóak, a 18 évnél fiatalabbakat pedig szigorúbban védi a törvény.

A diákok munkavállalói jogviszonyának leggyakoribb formái a munkaviszony, a megbízási jogviszony, az iskolaszövetkezet tagjaként történő munkavégzés és az egyszerűsített foglalkoztatás. Hangsúlyozandó, hogy más jövedelmehez hasonlóan a diákmunka is adóköteles. A munkatörvénykönyve rögzíti, hogy csak az vállalhat munkát, aki 16. életévét betöltötte, ugyanakkor munkavállaló lehet még az a 15. életévét betöltött diák, aki az iskolai szünet alatt vállal munkát és nappali rendszerű képzést folytat. Továbbá a gyámhatóság engedélyezhet bizonyos kulturális, művészeti, sport-, hirdetési munkát a 16. életévét be nem töltött személynek.

 

A nyári diákmunka alapvető keretei

A diákok foglalkoztatásának legegyszerűbb és elterjedtebb formája az iskolaszövetkezeti tagságban megvalósuló

 

A 18 év alatti munkavállaló  törvényes képviselője hozzájárulásával létesíthet munkaviszonyt, illetve nem dolgozhat napi 8 óránál többet és nem dolgozhat éjszaka (22-06 óra között). A legegyszerűbb foglalkoztatási forma az iskolaszövetkezeti tagság keretében megvalósuló, melynek lényege, hogy a szövetkezet és a diák között jön létre munkaviszon, a tényleges foglalkoztató pedig az iskolaszövetkezettel köt szerződést. Az egyszerűsített foglalkoztatást általában mezőgazdasági, illetve turisztikai idénymunka esetény használják.

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu