Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.19. - vasárnap, Vilhelmina napja van.

Jog

A munkaerő-kölcsönzés főbb eltérései

2018. szeptember 10. 15:17
A munkaerő-kölcsönzés főbb eltérései

Munkaerő-kölcsönzéskor a munkavállaló a kölcsönbeadó munkáltatóval áll munkaviszonyban, viszont ideiglenesen egy harmadik személy foglalkoztatja.

Bár ebben a konstrukcióban a munkaviszony a kölcsönbeadó és a munkavállaló közt van, még is a kölcsönvevő gyakorol egyes munkáltatói jogokat, mint a munka- és pihenidő. A kölcsönzés legfeljebb öt évre szólhat, de ezt meghosszabíthatják, illetve hat hónapon belül ismét sor kerülhet kölcsönzésre. A munkaszerződés egyik alapvető eleme, hogy a munkaviszony kölcsönzés céljából jön létre. A munkaviszony megszüntetésekor is van eltérés: míg a "hagyományos" munkaviszony esetében a felmondási idő harminc nap, addig kölcsönzéskor tizenöt nap.

 

A munkaerő-kölcsönzés főbb eltérései

Munkaerő-kölcsönzéskor a felmondási idő csak tizenöt nap

 

Kedvezőbb a munka alól felmentés is, amennyiben a kölcsönbeadó felmondással megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát, úgy a munkavállaló a felmondási idő teljes tartalmára mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Amennyiben a munkavállalót kár éri, vagy sértik a személyiségi jogait a kölcsönzés során, akkor a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő egyetemlegesen felelősségre vonható.

D.A.S. Jogszervíz

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu