Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.06.28. - kedd, Levente, Irén napja van.

Jog

A közterület-használati díjnak a szolgáltatás értékéhez kell igazodnia

2019. március 20. 14:10
A közterület-használati díjnak a szolgáltatás értékéhez kell igazodnia

Az Alkotmánybíróság határozata szerint a közterület-használati díjnak a gazdasági szolgáltatás értékéhez kell igazodnia.

Az Ab határozatában rámutatott: bár az önkormányzati tulajdonú közterületek használatára vonatkozó szabályok, díjak megállapítása a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik, nem szakadhat el attól az alapelvtől, hogy a gazdasági szolgáltatás értékét hivatott kifejezni. Az Ab bírói kezdeményezésre megsemmisítette egy önkormányzati rendelet mellékletének azon pontját, amely meghatározta a mozgóbolti árusításra vonatkozó díjtétel napi összegét, mivel az egyértelműen hátrányosabb volt, mint az árusító fülkék elhelyezésének díja: több mint kétszázszoros eltérést mutatott. Az Ab kiemelte, ezt a hátrányos megkülönböztetés nem igazolható azzal, hogy más önkormányzatok is hasonló díjat vezettek be.

 

Ab: a közterület-használati díjnak a szolgáltatás értékéhez kell igazodnia

A mozgóbolti árusításra vonatkozó díjtétel napi összeg a gazdasági szolgáltatás értékéhez kell igazodnia

 

Az Ab leszögezte: a közterület-használati díj nem arra való, hogy olyan helyi törekvésekhez használják fel, amelyek nem állnak összefüggésben a közterület-használat gazdasági értékével. Az Ab határozata kitér arra, hogy ennek a díjnak alapvetően olyan tényezőkhöz kell igazodnia, mint például a terület nagysága, településen belüli elhelyezkedése, a használat módja, időtartama. Alkotmányosan nem indokolható a közterület-használati díjat olyan szempontokra alapítani, amelyek a területhasználat értékével nincsenek összefüggésben.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu