Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

A járvány miatt méltányosabban járhat el a NAV

2021. May 03. 12:55
A járvány miatt méltányosabban járhat el a NAV

A koronavírus válságban nem lehet szigorú szankciókat hozni, amennyiben határidő elmulasztás történik, közölte a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, Izer Norbert.

A Pénzügyminisztéruim adóügyi államtitkára arra kérte az adóhivatalt, hogy a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a járványra visszavezethető indokokat minősítsék különösen méltányolandó körülménynek.

 

Az államtitkár kiemelte, hogy az adóhivatallal közösen a Pénzügyminisztérium egyik célja, hogy segítsen azoknak, akiknek a koronavírus járvány miatt nehézségekbe ütközik az, hogy május 31-ig elkészítsék az adózási és számviteli irataikat.

 

Ezen intézkedések által a járványügyhöz kapcsolódó indokokat tartalmazó igazolási kérelmeket 2021. június 30-ig érdemes benyújtani azon szervezeteknek, amelyek önhibájukon kívül, tehát a járvány miatt nem tudtak eleget tenni kötelezettségeiknek - árulta el Izer Norbert.

 

 

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az említett kérelmeket gyorsan és méltányosan fogja elbírálni, folytatva ezáltal a járvány helyzetben megszokott ügyfélközpontú gyakorlatát. Az érintett cégek és szervezetek ezáltal mentesülhetnek a határidő elmulasztása miatt a jogkövetkezmények alól - szögezte le az államtitkár. Az igazolási kérelmekkel együtt az elmulasztott adóügyi elszámolásokat is szükséges benyújtani, valamint az adót is meg kell fizetni, vagy jelezni kell a lehetséges fizetési nehézséget.

 

Az államtitkár azonban hozzátette, hogy a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodóknál, tehát a tőzsdei vállalatok, biztosítók, befektetési vállalatok, illetve a bankok esetében jóval szigorúbbak az átláthatósági és a hitelezővédelmi elvárások, ezért ezen szervezetekre az általános adóigazgatási szabályok vonatkoznak továbbra is.

 

(Forrás: MTI)

CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu