Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

A Brexit hatása: vámkötelesek a brit termékek

2021. January 12. 17:50
A Brexit hatása: vámkötelesek a brit termékek

Mivel január 1-jével az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, vámkötelessé váltak az országból érkező és a Nagy-Britanniába tartó áruk. A NAV tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország vámügyintézését ez mennyiben érinti. 

Az Egyesült Királyság többé már nem tagja az EU-nak, a kilépéssel a vámuniót is elhagyta. Ez azt jelenti, hogy már harmadik országnak tekintendő, tehát vámkötelesek az export- és importcikkek is. Magyarországon is érezhető lesz ennek hatása, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint bonyolultabb ügyintézés várható. 

 

Nagy-Britannia kilépett az EU-ból

 

Ugyanaz történik majd, mint a nem Európai Uniós országok vámügyintézésekor. A NAV-nál kell igényelni egy EORI-számot. Ezen felül vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, ami alapján a NAV lefolytatja a vámeljárást. Az internetes rendelés vagy turistaként, az Egyesült Királyságban történő vásárlás esetén a magánszemélyeknek is vámot kell fizetniük bizonyos esetekben. A NAV külön összegyűjtötte a Brexittel kapcsolatos információkat honlapján, a részletekről itt lehet tájékozódni. 

 

M. A. 

Forrás: mti

 
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu