Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.06.28. - kedd, Levente, Irén napja van.

Jog

A bírói tisztség mindig megbecsülésnek örvendett

2019. február 18. 15:28
A bírói tisztség mindig megbecsülésnek örvendett

A bírói tisztség kortól és időtől függetlenül mindig megbecsülésnek örvendett Magyarországon - fogalmazott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Handó Tünde kiemelte: 2019-ben van a bírói hivatásról szóló 1869 évi IV-es törvénycikk elfogadásának 150. évfordulója. A törvénycikk választotta el egymástól a közigazgatást és az igazságszolgáltatást, és elsőként mondta ki a bírói függetlenséget Magyarországon - közölte.  Erre az évfordulóra indították el tavaly a bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körutat, amelynek első állomása Szegeden volt, majd Miskolcon, illetve Debrecenben mutatták be. Győr után Pécsen lesz látható, nyáron pedig Budapesten zárul a körút - mondta el az OBH elnöke. 

 

A bírói tisztség mindig megbecsülésnek örvendett

Tavaly indították el a bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körutat, amely nyáron, Budapestes zárul majd

 

Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke köszöntőjében elmondta: a győri konferencia középpontjában a polgári törvénykezési rendtartásról szóló 1868. évi 54. törvénycikke, a dualista jogállam polgári perjogának kialakulása áll. Lévayné Fazekas Judit, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a győri jogászképzés több évszázadra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu