Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Jog

A Bankszövetség is jó ötletnek tartja, hogy elengedjék a moratórium során felhalmozott banki díjakat

2021. June 23. 08:55
A Bankszövetség is jó ötletnek tartja, hogy elengedjék a moratórium során felhalmozott banki díjakat

A Magyar Bankszövetség egyetért a Magyar Nemzeti Bank javaslataival, hogy a fizetési moratórium ideje alatt felhalmozott tartozások banki díját elengedjék.

A Bankszövetség ajánlani fogja a tagbankjainak, hogy minden ügyletnél engedjék el a felhalmozódott kamat-és díjtartozás fizetésekor az előtörlesztési és a szerződésmódosítási díjakat. Javasolni fogja azt is, hogy tegyék lehetővé az ügyfeleknek, hogyha vállalják a meghosszabbított futamidő csökkentésének érdekében a magasabb törlesztőrészlet fizetését, és az új összeg megfelel az adósságfék szabályoknak, akkor a szerződésmódosítással járó költségeket engedjék el.

 

A Bankszövetség javasolni fogja a bankoknak, hogy engedjék el a szerződésmódosítás díját

A moratóriumnak és a bankszektornak a célja az volt, hogy a Covid járvány berobbanása miatt nehéz helyzetbe került hitelt fizető lakossági és vállalati ügyfelek nehézségeit könnyítse.

 

A Bankszövetség egyet ért minden olyan intézkedéssel, amellyel segítették a nehezebb időkben megőrizni az ügyfelek fizetőképességét.

 

A moratórium 3 millió családnak és vállalkozásnak segített. A bankszámla forgalmi adatok alapján 19%-uknak csökkent a jövedelme, viszont 81%-uk ki tudná fizetni a vállalt törlesztőrészleteket.

 

A gazdasági helyzet stabilizálódásával egyre kevesebben maradtak a moratóriumban. A Bankszövetség szerint célzottan segíteni kell az ügyfeleket addig, amíg vissza nem tudnak térni a vállalt fizetési kötelezettségek teljesítéséhez.

 

Az MNB és a Bankszövetség arra kér mindenkit, hogy aki teheti, térjen vissza a korábbi szerződésben vállalt törlesztőrészletek fizetéséhez, mert a tartozás tovább kamatozik.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu