Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.08. - hétfő, László napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Túlteljesítette vállalásait a Virtuális Erőmű Program

2018. március 11. 10:20
Túlteljesítette vállalásait a Virtuális Erőmű Program

Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6) közölte: az általuk működtetett Virtuális Erőmű Program már 2018-ra elérte a 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási értékeket.

Molnár Ferenc ügyvezető felidézte, a 2011-es induláskor azt tűzték ki célul, hogy a programhoz csatlakozók egy 200 megawattnyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, amit már sikerült túlteljesíteni. Bejelentette azt is, hogy 2030-ra a paksi utáni második legnagyobb erőműnek megfelelő méret elérése az új célérték. A magyar módszertani innovációt hamarosan Angliában is bevezetik, majd várható Svédországban és további európai országokban is.

 

Virtuális Erőmű Program már 2018-ra elérte a 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási értékeket

Virtuális Erőmű Program már 2018-ra elérte a 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási értékeket

 

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a program fővédnöke hangsúlyozta, a természeti erőforrások kizsákmányolása miatti problémákra rendszerszerű válaszokat kell adni. A VEP-hez az elmúlt hét évben több ezer vállalkozás, száznál is több önkormányzat, illetve önkormányzati szövetség, több száz iskola és több tízezer diák csatlakozott. Az éves energiamegtakarításokat a program átszámolja erőművi kapacitásra, vagyis meghatározza, hogy mekkora erőműre nincs szükség a megtakarítás eredményeképpen. Az egyes szervezetek megtakarításaiból "láthatatlan", virtuális erőmű épül, amelynek célja egy nagy, fosszilis - tipikusan gáz-, szén- vagy olajalapú - erőmű kiváltása. Az új, 2030-as célérték eléréséhez új e-mobilitási "erőművi blokk" létesül, és decentralizált "helyi erőművek" építése is elkezdődik a megyék és települések közreműködésével.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu