Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.10. - szombat, Judit napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Saját fejlesztésű védőfelszereléseket gyárt a METRIS 3D Kft.

2021. május 06. 11:35
Saját fejlesztésű védőfelszereléseket gyárt a METRIS 3D Kft.

A METRIS 3D Kft. saját fejlesztésű gumikesztyűivel a szokványos, import latexek méltó konkurenciája lehet. Június közepétől indul el a gyártás a tervek szerint, amelyhez állami támogatást is kapott a vállalat. A cég innovációja hozzásegítheti Magyarországot ahhoz, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges védőfelszerelések gyártásában önellátó legyen.  

A METRIS 3D Kft. ügyvezetője, Thurzó Miklós az Origónak adott interjút, melyben kifejtette, hogy főként Malajzia volt korábban a gumikesztyűk előállításához szükséges kaucsuk legfőbb exportőre, de a világszinten megnövekedett kereslet miatt sajnos hiánycikk lépett fel a latexhez szükséges alapanyagból, a termelés nem megfelelő. Nem mellesleg túlságosan kiaknázza az emberiség az erőforrást.  

 

A METRIS 3D Kft. innovációjának köszönhetően kiiktatható a gyártási folyamatból az anyag. Mindez úgy érhető el, hogy közben minőségben teljesen megegyező terméket gyárt majd a magyar vállalat. Mint mondta, egy teljesen hazai, saját fejlesztésű és gyártású, nem kaucsuk alapú alapanyagbázist hoztak létre, a nyárra pedig kiépülhet az ezen alapuló kesztyűgyártó kapacitás is.  

 

 

Elmondása szerint a magyar kesztyű elasztikus, a repedés, illetve átszúrás védelme pedig megegyezik a latex kesztyűével. A savas-lúgos környezetnek, az olajnak és vegyi anyagoknak ellenáll. - 40 Celsius foktól + 108 Celsius fokig terjedő hőmérsékleti intervallumon belül teljes védelmet biztosít - tette hozzá.  

 

Elsősorban almil –nitril- butadién bázisú szintetikus anyagból készül, majd a kesztyű, ráadásul nincs szükség külföldi beszállítókra az elkészítéséhez, ami nagy előny. A tervek szerint egy nap leforgása alatt 400 ezer kesztyűt készítenek majd. Ezzel a teljes országos keresletet lefedheti a vállalat.  

 

Az alapanyaggyártás és a kesztyűgyártás két külön üzemben történne majd. A cég ezért ebbe invesztált, a gyártás indulását júliusra tervezik. A vállalat fertőtlenítőfolyadék gyártásán is dolgozik, amely hatásfokát tekintve nagyon jó, ám mégis olcsó termék, emellett biosemlegesHdrogéncellás energiatárolási technológiát is fejlesztenek, amellyel a megújuló energiaforrások által előállított energiát tudják majd tárolni hidrogéncellákban.   

 

 

M. A. 

Forrás: Origo

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu