Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Nemzeti Laboratóriumot hoztak létre az idegrendszeri betegségek gyógyításának javítására

2022. August 25. 10:10
Nemzeti Laboratóriumot hoztak létre az idegrendszeri betegségek gyógyításának javítására

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és hat konzorciumi partnere közösen létrehozta a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratóriumot (TINL).

A PTE és hat konzorciumi partnere (ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, ELKH Természettudományi Kutatóközpont, ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Richter Gedeon Nyrt) az Európai Unió és a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott.


Új módszereket dolgozhatnak ki az idegrendszeri zavarok kezelésére

Az új labor hozzájárulhat az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javításához a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarok és betegségek területén. A program célja, hogy megértsék a korai életszakaszban kialakuló idegrendszeri elváltozások hátterében álló okokat, amelyeknek megfejtése után új diagnosztikai és intervenciós módszereket fejleszthetnek ki.

 

A korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri változások - mint például az autizmus vagy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, a betegek és hozzátartozó számára élethosszig tartó terhet jelenthet. A felnőttkori idegrendszeri zavarok esetében a projekt eredményei között  digitális medicina eszközein, adatain alapuló - új gyógyító eljárásokat dolgozhatnak ki.

 

A projektet 2022 és 2026 között valósítják meg.

 

BG

Forrás: MTI, Pécs

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu