Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.10. - szombat, Judit napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Nanotechnológiás bevonatot fejlesztenek magyar kutatók

2021. február 11. 11:10
Nanotechnológiás bevonatot fejlesztenek magyar kutatók

Nanotechnológián alapuló fejlesztés folyik a Szegedi Tudományegyetem berkein belül. A kutatók egy környezetre és egészségre nem káros titán-dioxid bevonatot hoztak létre, amely fény hatására semlegesíti a vele érintkező vírusokat és baktériumokat. Ha a projekt megfelelő stádiumba ér, akár a Covid-19 elleni hatását is vizsgálhatják.  

A fejlesztést a kutatók már az 1990-es években megtették, pályázatot is nyertek vele, akkor viszont még nem merült fel a mikrobákkal szembeni hatás. Napfény hatására tisztuló réteget hoztak létre, amely környezetkárosító anyagokat bont le. Ilyen például a kőolaj, így kezdetben környezetvédelmi területen használták az anyagot. Felfigyeltek rá, hogy vegyvédelmi célokra is használható a termék, amely ma már szabadalommal is bír. A kutatások tovább folytak a baktérium- és vírusellenes hatásokról, a koronavírus-járvány miatt ezek a tanulmányozások élénkebbek lettek.  

 

A Covid-ellenes hatást is vizsgálják majd

 

Jelenleg a herpesz elleni hatását vizsgálják, ami megdöbbentő eredményeket produkál. A vírust ugyan nem feltétlenül pusztítja el, de szaporodását meggátolja mindössze húsz perc alatt, így a felületen az organizmusok száma radikálisan csökken.  

 

A termék nanotechnológiai fejlesztésen alapul, a módosított titán-dioxid nanorszecskéit alkalmazzák. A közvélemény körében elterjedt a nézet, hogy ez az anyag mérgező emberre és környezetre egyaránt, de a kutatók kiállnak amellett, hogy ez akkor van így, ha hatalmas mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. Fertőtlenítés során ennek az esélye igen csekély. 

 

A kutatók szerint a bevonat fény hatására elpusztítja a mikrobákat, amellyel felületeket lehet kezelni, sőt a levegőt is fertőtlenítheti, ha például légkondicionálók esetében használjuk. A Covid-19 ellen még nem folytatnak kutatásokat, de tervezik, hogy a Pécsi Tudományegyetemen belül megkezdhetik a közeljövőben a vizsgálatokat. Ha sikerrel járnak, az 1-3 hónapos engedélyeztetési eljárás után a felületi fertőtlenítő bevethető lesz.

 

 

M. A. 

Forrás: hellovidek.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu