Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.10. - szombat, Judit napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

MNB: javult a bankrendszer digitalizáltsága

2021. május 27. 15:41
MNB: javult a bankrendszer digitalizáltsága

A járvány hatásaként javult a bankrendszer digitalizáltsága, főleg a banki termékek online elérésében- jelentette be Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, a jegybank legfrissebb, 2021-es FinTech és digitalizációs jelentésében foglaltak alapján.

Szombati Anikó szerint javult az ügyfelek digitális elérése, 5-ből 4 ügyfél használja a digitális megoldásokat. Tovább bővítették a bankok által digitálisan igénybe vehető termékek körét, de a befektetési termékek területén is jelentős fejlesztéseket hajtottak végre.

 

Egyre többen veszik igénybe az online megoldásokat

 

A bankok fele szerint kimutatható a digitalizáció költségcsökkentő hatása.

 

A járvány miatt előtérbe kerültek a külső kapcsolattartást támogató fejlesztések, ezért a belső működés digitális fejlesztésével kevésbé foglalkoztak. Emiatt a bankszektornak nagyobb figyelmet kell fordítania a belső rendszerek és folyamatok fejlesztésére, annak érdekében hogy kiaknázhassák a digitális transzformációban rejlő lehetőségeket és megerősítsék a szektor versenyképességét.

 

Az ügyvezető igazgató szerint a digitalizáció stratégia fontosságú kérdés, azonban a felgyorsulás kiberbiztonsági kihívásokat is rejt magába. Fontosnak tartja, hogy fokozott védelem alá kerüljön a növekvő digitális ügyfélkör. A digitális átállás globális szabályozásának lekövetése késik.

 

A biztosítók is megvizsgálták a digitalizáció szintjét, ami közepes eredményt hozott, pedig a termékek és a működést támogató háttérrendszereket is digitalizálták már. A kutatásból kiderült, hogy a biztosítóknak belső folyamatainak digitalizálását és automatizálását kell tovább fejlesztenie.

 

Hazánkban jelenleg 130 fintech cég működik, jelentős részük részben kkv-k, ők több mint 6 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. 2019-ben a szektor árbevétele 130 milliárd forint volt, a legutolsó lezárt gazdasági évben a fele exportpiacokról származik. Ezek a cégek főleg pénzügyi szoftverfejlesztéssel és rendszerintegrációval, adatelemzéssel és üzleti intelligenciával, valamint fizetési szolgáltatások területén dolgoznak.

 

Eddig több mint 110-en keresték fel az MNB pénzügyi innovációs platformját. A platform iránt érdeklődő piaci szereplőket szakmai iránymutatásokkal látták el pénzügyi innovációs szabályozási kérdéseikkel kapcsolatban.

 

A jegybank kerekasztal beszélgetésén kiderült, hogy a pénzügyi vezetők szerint rendkívül gyorsan alkalmazkodtak a banki dolgozók a járvány berobbanását követő időszakban. Az otthoni munkavégzés ideje alatt nem tapasztaltak teljesítményükben visszaesést, a csapatmunka erősebbé és hatékonyabbá vált. A pandémia időszaka alatti ügyfélkiszolgálást sikeresnek tartják.

 

BG

Forrás: MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu