Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Mesterséges intelligenciával segítik a mentőszolgálat munkáját

2021. July 22. 09:00
Mesterséges intelligenciával segítik a mentőszolgálat munkáját

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Dyntell Magyarország közös projektjében mesterséges intelligencia (MI) segíti a mentésszervezést.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint senki nem gondolta, hogy a mentőszolgálat mesterséges intelligenciát fog használni az emberi élet megmentéséért.

 

 

 

Mesterséges intelligencia segíti az OMSZ munkáját

 

Elmondta, hogy néhány éve már digitálisan rögzítik a mentésekre vonatkozó adatokat, melyek időbélyegzővel vannak ellátva. Az adatsorok elemzésre alkalmasak, melyben a mesterséges intelligencia fog segíteni.

 

Az OMSZ korábban elindította a közösségi SzívCity applikációt, de ősszel az ÉletMentő applikáció segítségével közvetlen videokapcsolatba tudnak lépni a mentőszolgálattal.

 

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta, hogy a Dyntell Magyarország programja segíti megtervezni a mentők munkáját,ami eddig lehetetlennek tűnt.

 

Salga Péter, a Dyntell Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy kétféle módszert alkalmaznak. Az egyikben olyan módszereket és algoritmusokat, melyek a múlt adataiban lévő mintázatokat megtanulja, míg a másik kapcsolatot keres az adatsorokban.

 

A Dyntell komplex adatelemző rendszere a beépített mesterséges intelligencia alkalmazással a betegszállítási adatokat 4 hétre előre jelzi.

 

Az MI fejlesztésnek és az adatgyűjtésnek a fő célja, hogy előre jelezze a kapacitásigények változását. Az elemzés során figyelembe veszi a külső és belső, függő és független változókat. Még a BKK-tól kapott adatok is bevonásra kerülnek az elemzésbe. Miután elkészült az előrejelzés, emailben kiküldik az ország összes mentőállására, hogy megtervezhessék a járművek és mentők készenléti állapotát. 

 

A rendszer továbbfejlesztett változata július végén jelenik meg, mely már képes lesz életmentési feladatok vonatkozásában heti és havi előrejelzések készítésére.

 

A Dyntell ingyenesen biztosítja az OMSZ-nek a rendszert és az igények alapján tovább is fejleszti.

 

BG

Forrás: MTI, HVG

A képek illusztrációk

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu