Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.30. - csütörtök, Auguszta napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Kutatási kiválósági központok épülnek 20 milliárdból

2017. április 11. 13:20
Kutatási kiválósági központok épülnek 20 milliárdból

Két magyar vezetésű konzorcium európai uniós forrásból 8 milliárd forintot nyert, továbbá állami források bevonásával és a részt vevő intézmények hozzájárulásával összesen 20 milliárd forintból hoznak létre kutatási kiválósági központokat az országban. A konzorciumokat Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal koordinálja.

 

15,6 milliárd forintból valósul meg a Molekuláris Medicina Kiválósági Központ, ahol a népbetegségnek számító szív- és érrdenszeri, a daganatos, valamint a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkoznak majd. A projekt a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a budapesti Semmelweis Egyetem összefogásával valósul meg. 

 

Kutatási kiválósági központok épülnek 20 milliárdból

A két projekt közül az egyikben 15,6 milliárd forintból valósul meg egy szív- és érrdenszeri, a daganatos, valamint a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkozó központ

 

A másik projekt a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Fraunhofer Intézet konzorciumában valósul meg, keretében 6,5 milliárd forintból jön létre egy központ, ami az ipar számára nélkülözhetetlen kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztésére törekszik. többek között az innovációs folyamat felgyorsítását, a versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítását, valamint a magasan képzett kutatók utánpótlásának biztosítását teszik lehetővé.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu