Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.07. - kedd, Ambrus napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Kutatásfejlesztési megállapodást kötött a debreceni Atommagkutató Intézet és a Vitesco Technologies

2020. február 14. 13:18
Kutatásfejlesztési megállapodást kötött a debreceni Atommagkutató Intézet és a Vitesco Technologies

Kutatásfejlesztési megállapodást kötött kedden a debreceni MTA Atommagkutató Intézet és a városban gyárat létesítő Vitesco Technologies.

Radu Sterp, a Vitesco debreceni zöldmezős beruházásának gyáregységvezetője elmondta: az autóiparban érdekelt cég beszállítóként piacvezető szerepre törekszik. Ehhez számítanak az Atomki szakembereinek tudására is, amely alapja lehet a vállalat növekedésének. Az együttműködési megállapodás keretében csúcstechnológiás, 2D-s, 3D-s geometriai és nagysebességű mérések elvégzésére alkalmas eszközöket telepítenek az Atomki laboratóriumába. A mintegy 2 millió eurós műszerparkkal saját eljárásaik tökéletesítését, a többi között a magas minőségű anyagok gyártását, a környezetbarát technológia alkalmazását szeretnék elősegíteni - fejtette ki.

 

Kutatásfejlesztési megállapodást kötött a debreceni Atommagkutató Intézet és a Vitesco Technologies - fotók: Kovács Márton / Atomki

 

Dombrádi Zsolt, az Atomki igazgatója hangsúlyozta, az együttműködés keretében nem közös termékfejlesztés valósul meg, hanem kutatóintézetként abban segítenek, hogy a Vitesco a lehető legmagasabb szintre tudja hozni a technológiáit. Szólt arról is, hogy az Atommagkutató Intézet 1954 óta Debrecen és a tiszántúli régió természettudományos és műszaki központja. Az iparral hosszú időre visszatekintő kapcsolatuk van, fontos feladatuk az innováció és a technológiai fejlődés támogatása. Az intézet munkatársai anyagtudományi laboratóriumaikban atomi pontossággal tudnak olyan méréseket végezni, amelyekhez az iparnak jelenleg még nem áll rendelkezésére a technológia. Szigeti Ádám, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat főtitkára elmondta,  a következő tíz évet meghatározó kutatásfejlesztési és innovációs stratégia célja, hogy az ország minden területén segítse az innovációs képesség kialakulását. A főtitkár szerint Debrecenben erre a feladatra az Atomki a legalkalmasabb központ. A kutatási hálózat az intézet munkáját a megfelelő feltételek biztosításával és szakmai segítséggel támogatja.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu