Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.24. - Friday, Eszter napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Kimagasló eredmények a magyar agykutatásban

2017. September 07. 10:49
Kimagasló eredmények a magyar agykutatásban

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program, melynek eddigi eredményei között szerepel, hogy új gyógyszerjelölt vegyületeket fedeztek fel az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyítására, új felfedezést tettek az örökletes Huntington-kór kezeléséhez, hozzájárultak a kognitív zavarok megismeréséhez és több sikeres bionikai kutatást végeztek el. 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az eddigi 12 milliárd forintos támogatás után, további 6,5 milliárd forinttal járul hozzá a program folytatásához. Az agykutatási programot az indokolta, hogy 2010-ben Európában 798 milliárd eurót fordítottak idegrendszeri betegségek gyógyítására, kezelésére, ami súlyos gazdasági és szociális teher a társadalomnak, a családoknak; ennél fogva az agykutatás halaszthatatlan politikai feladattá vált. A NAP két alprogramjában négy év alatt 89 új kutató laboratóriumot hoztak létre és jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek.

 

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program, amely kiemelkedő eredményeket ért már el

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program, amely kiemelkedő eredményeket ért már el

 

A NAP hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi kiadások csökkentéséhez, valamint, hogy segítse az egészségipar fenntartható fejlődését. A program idén novemberben zárul, tíz kutató intézmény részvételével végeztek agyi folyamatokkal, rendellenességekkel és kezelési-megelőzési eljárásokkal kapcsolatos kutatásokat. Olyan betegségek esetén értek a kezelést, gyógyítást segítő eredményeket, mint a szklerózis multiplex, az autizmus, a skizofrénia vagy az internet-függőségre jellemző agyi elváltozások. Az NFKIH tájékoztatása szerint a négy év alatt négyszáz kutató dolgozott a programban, amelynek keretében 126 kutatói-fejlesztői állást hoztak létre.

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu