Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.08. - csütörtök, Mária napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Kifejlesztettek egy újgenerációs fogászati implantátumot a SZTE és a Denti System Kft

2021. június 24. 12:21
Kifejlesztettek egy újgenerációs fogászati implantátumot a SZTE és a Denti System Kft

Lényegesen megnövelheti a beültetett fogászati implantátumok élettartamát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Denti System Kft munkatársainak közös fejlesztése.

A projekt megvalósításához 440 millió forint európai uniós támogatáshoz jutottak, melynek célja,  hogy olyan újgenerációs fogászati implantátumrendszert fejlesszenek ki, ami csökkenti a beültetés körül kialakuló bakteriális gyulladások lehetőségét. Elérhetővé válhat, hogy a beültetett implantátumok élettartama emelkedjen, ezáltal javulhat az emberek életminősége.


Újgenerációs fogászati implantátumrendszert fejlesztettek ki

 

Interdiszciplináris kutatás eredményeképp fejlesztették ki az újgenerációs implantátumokat, mely a projekt elején kitűzött céloknak megfelelően, a fogászati implantológiai követelményeknek megfelel- ismertette a projekt részleteit Tóth Zsolt, az SZTE tudományos főmunkatársa.

 

Az implantátumrendszer különlegessége, hogy figyelembe veszi a fogágy anatómiai adottságait, így tervezhető és kivitelezhető a beavatkozás a fogágybetegek számára is. Az implantátum geometriai kialakításának hála az implantátumrendszer biztosítja, hogy a fogágybetegségre jellemző különböző csontminőségnek megfelelően alkalmazzák, valamint azt, hogy a beültetést követően megfelelő mennyiségű lágyszövet képződhessen.

 

Olyan sebészeti eszközparkot fejlesztettek ki, mellyel a beavatkozás során kímélik a szájüreg szöveteit, ezáltal a gyógyulás is gyorsabbá válik és eredményesebb lesz. A Szegedi Tudományegyetem a fejlesztés folyamatában az elejétől kezdve részt vett, a tesztminták bevizsgálásától kezdve, a kísérleteken keresztül a klinikai ellenőrzésekig.

 

Tóth Zsolt elmondta, hogy a fogorvostan-hallgatók később profitálhatnak a projektből. Az implantológiai témájú előadásokon a projektben részt vevő fogorvos oktatók átadhatják elméleti és gyakorlati ismereteiket a hallgatóknak, melynek alapját az újgenerációs implantátumok fejlesztése során nyert kutatási adatok biztosítják.

 

BG

MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu