Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.23. - Friday, Alfréd napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Kicsit mindannyian matematikusok vagyunk 

2021. January 13. 18:34
Kicsit mindannyian matematikusok vagyunk 

Eddig egymástól sokkal távolibbnak tűnt a matematika és a mindennapi életben történő észlelés, de a Közép-európai Egyetem (CEU) kutatói szerint a vizuális információkat úgy dolgozzuk fel, ahogy a matematikusok gondolkodnak.

Fiser József, a kutatócsoport vezetője tanulmányában leírja, hogy a vizuális információkat, amelyek gyakran együtt vannak jelen és együtt látjuk őket, rejtett módon tárgyként kezeljük, miközben fizikálisan nem is azok. Mégis ugyanazokat a mentális figyelmi folyamatokat indítják be az agyunkban, mint a szó szoros értelmében vett tárgyi elemek.  

 

A kutatás folyamata 

 

Az erre rámutató kísérlet lefolyása során két blokkot használtak a kutatók. Az elsőben felváltva mutattak hatást kiváltó, több absztrakt alakból szerkesztett képet. A képeken bizonyos alakok többször fordultak elő egymás mellett, mint mások. A második blokkban már tárgyalapú feladattal volt dolguk a résztvevőknek. A kísérlet végén a kutatók felmérést végeztek arról, hogy az alanyok gondolkodásában melyik alakpárok milyen erősen váltak összetartozóvá. 

 

Matematikai feladat

Az eredmény 

 

Pontosabban teljesítettek az alanyok, amikor a kutatás során meghatározott figyelemfelkeltő elemek egyazon “tárgyon” belül jelentek meg. Csak az absztrakt alakzatok együtt-előfordulása definiálta ezeket a tárgyakat és semmi más. Mégis tárgyként azonosították az alanyok. A kutatóknak feltűnt a hasonlóság a mindennapi tárgyak ilyen észlelése és aközött, ahogy a matematikusok definiálják objektumaikat.  A CEU munkatársai a Nature Communications című folyóiratban publikálták kutatásuk eredményét.  

 

M. A. 

Forrás:mti

 
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu