Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.06.28. - kedd, Levente, Irén napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Innovatív megoldások a hazai hulladékgazdálkodásban

2020. december 03. 10:13
Innovatív megoldások a hazai hulladékgazdálkodásban

Régóta fennálló problémát orvosolhatnak a kormány hulladékgazdálkodási módosító javaslata az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint. A reform a klíma- és természetvédelmi akcióterv része.

Kiemelkedő figyelmet fordít a minisztérium a hulladékgazdálkodás megreformálása céljából az illegális hulladéklerakók felszámolására, a palackok új, betétdíjas rendszerének és az egész hulladékgazdálkodás egységesítésére. A körforgásos gazdaságra történő átállás is nagyban javítja majd a hazai gazdasági fellendülést és környezethatékony működést.

 

A hulladékgazdálkodási rendszer racionálására azért van szükség, mert a jelenlegi mechanizmusok meglehetősen foghíjasak, legalábbis rengeteg fontos részlet nem megoldott. Például, hogy mi lesz a szemét sorsa a begyűjtését követően. A jelenlegi javaslat életbe lépése után az egységesítést várják, emellett főként az újrahasznosítára, ezáltal a hulladék másodnyersanyagként történő használatára fókuszálnak.

 

 

2030-ra teljesen megújul a hulladékgazdálkodásunk

  

Innovatív módon Magyarország fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot. Emellett 2030-ra a csomagolási hulladék visszaszorítását, pontosabban annak újrahasznosítását ígérik.

 

Minden egyes településre új gyűjtőpontokat helyeznek ki, visszaválthatók lesznek a betétdíjas palackok, fém italos dobozok és üvegek, az illegális hulladéklerakásért pedig szigorúbb büntetés jár majd.

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu