Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.21. - Friday, Alajos napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Innovációs és gazdasági együttműködés a FÁK országaival

2016. October 20. 09:54
Innovációs és gazdasági együttműködés a FÁK országaival

Konferenciát tartottak "Innováció, a magyar vállalkozások felzárkózásának esélyei-együttműködési lehetőségek a FÁK térségbeli országok vállalkozásaival" címmel. A rendezvény a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az orosz alapításű Gyáriparosok és Vállalkozók Nemzetközi Kongresszusa szervezte.

A támogatók között szerepelt többek között a Sberbank, a Dunafer, a FÁk Üzleti Klub és a Budapesti Gazdasági Egyetem. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Dávid Ferenc beszédében elmondta, hogy a konferencia fő témája az innovációs lehetőségek és az együttműködési pontok feltárása. Ismertette, hogy a VOSZ 2011 óta működik együtt a moszkvai telephelyű Gyáriparosok és Vállalkozók Nemzetközi Kongresszusával, majd 2013-ban tartották első közös rendezvényüket Budapesten. Kifejtette, hogy a Magyarországi FÁK Üzleti Klub célja a FÁK (Független Államok Közössége) országok, Oroszország és Magyarország vállalkozói közötti kapcsolat erősítése, az üzleti tevékenység támogatása és a beruházások ösztönzése. A konferencia lehetőséget nyújtott arra, hogy ezen országok között elmélyüljenek a gazdasági kapcsolatok.

 

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára

 

A konferencián előadások hangzottak el arról hogy az egyes tagországok miként akarják gazdaságukat az innováció által vezérelté átalakítani. A Gyáriparosok és Vállalkozók Nemzetközi Szövetségének tagjai és tagországai többsége nem tagjai az Európai Uniónak, ezért Magyarország számukra olyan mint egy bázis az európai integrációba, illetve megfelelő támaszpont, ha meg akarnak jelenni az EU piacán. 
"Az innováció annak a képessége, hogy egyének, társaságok és egész országok folyamatosan létre tudnak hozni egy általuk kívánt jövőt" - kezdte meg előadását Zupkó Gábor, az EU Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Beszédében Európa helyzetéről beszélt a globális gazdaságban, aminek mozgatórugója az innováció. Kifejtette, hogy milyen akadályok állnak a válság leküzdésében, valamint, hogy az EU gazdaságának talpraállításában mekkora szerepet játszik az innováció. Megválaszolta azokat a kérdéseket, mint, hogy mik állnak az innováció akadályában, s hogy a szakpolitika mellett milyen támogatásban részesül ez a terület.

 

Zupkó Gábor az EU Bizottság magyarországi képviseletének vezetője 

 

 

Lepsényi István,  a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a magyar kisvállalkozások innovációja, kutatás-fejlesztése, iparpolitika fejlesztés hiányosságairól beszélt. Kifejtette a magyar ipar szerkezetét, felépítését, és azokat a szempontokat, amellyel fejleszteni lehet a magyar gazdaságot. "Magyarország feladata az, hogy a nagy vállalatok tudását és tapasztalatát átadja elsősorban a kis- és középvállalkozások részére, aminek egy forradalmi áttörést kell hoznia." Ennek érdekében mintagyárakat fognak létrehozni, illetve olyan programokat kíván indítani a kormány, amely az innovációhoz, a kutatás-fejlesztéshez és az ötlethez rögtön hozzákapcsolódik a kapacitás növelés, a bővítés, az ehhez szükséges tudás és informatika.

 

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára

 

Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára

 

Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára elsősorban az orosz-magyar kapcsolatokról beszélt, amire mostanában rányomta a bélyeget a kedvezőtlen nemzetközi légkör. Kifejtette, hogy milyen lépéseket tesz a kormány a kapcsolatok erősítése érdekében, illetve a magyar export és a regionális jelenlért erősítése érdekében. Vaszilij Travel, a Gyáriparosok és Vállalkozók Nemzetközi Kongresszusának jelenlegi elnöke és a Moldovai Gyáriparosok és Vállalkozók Nemzeti Kongresszusa elnöke köszönetet mondott a konferencia megrendezéséért és felvetette az ötlelet többszöri találkozások megszervezésére. Kiemelte, hogy fontos a kormány támogatása nem csak a vállalkozások számára, de a külföldi kapcsolatok számára is. 

 

Vaszilij Travel beszéde

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu