Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.10. - szombat, Judit napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Hatékonyabb közlekedésirányítás várható a magyar innovációtól

2021. március 11. 10:28
Hatékonyabb közlekedésirányítás várható a magyar innovációtól

Intelligens városi közlekedésirányítási rendszert fejlesztenek Magyarországon, melynek köszönhetően a forgalom csillapítására lesz lehetőség, azonnal orvosolhatóak lesznek a torlódások okozta kellemetlenségek. Az innovatív megoldás a Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft., a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék, valamint a Racionet Zrt. stratégiai együttműködésének köszönhető. 

A közlekedésiránytás új alapokra helyezésével várnak jobb eredményeket a konzorcium tagjai. A Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft., a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék és a Racionet Zrt. mintegy 2,3 milliárd forintot fordít a projektre. Az összeghez sikerült pályázati pénzt is nyerni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal versenyképességi és kiválósági együttműködések program keretében. Majdnem 1,5 milliárd forintos támogatást kapott így a fejlesztés. 

 

A rendszernek egy applikáció is a része

 

A technológia alapja mesterséges intelligencia lesz, gépi tanulással “jön rá” majd az algoritmus, hogy mikor kell beavatkoznia és mikor nem. Egy diszpécser szolgáltatás és mobilapplikáció is segíti majd az adatelemzést. Előbbivel a szakhatóság a jelzőlámpák vezérlésével be tud avatkozni a közlekedésbe, a mobilapp pedig a közlekedésben résztvevőket segíti. A térképes alkalmazás használatával csökkenteni lehet a dugókat, torlódásokat. A konzorcium tervei szerint a rendszer Magyarországon túli sikerekre is determinált, a nagyobb városok bármelyikében indokolt a használata.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu