Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.07. - kedd, Ambrus napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Erősítendő az innováció az egészségügyi kutatás-fejlesztésben

2020. március 18. 11:57
Erősítendő az innováció az egészségügyi kutatás-fejlesztésben

Közös érdeknek nevezte az innováció erősítését az egészségügyi kutatás-fejlesztésben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Egészségügyi innovációs fórum budapesti ülése után.

A fórumról szólva elmondta: előadásában arról beszélt, hogyan is néz ki az elkövetkező időszak technológiai, információ- és kutatás-fejlesztési rendszere Magyarországon, valamint ennek a finanszírozási rendszere. A hamarosan a kormány elé kerülő magyar kutatási-innovációs stratégiáról szólva azt mondta: ez lesz az alapja az elkövetkező európai uniós időszak tervezésének. A fórumon a kutatás-fejlesztés háttérintézményeiről is beszéltek, így arról is, hogyan alakulnak át, fenntartói szempontból és tartalmilag is, az egyetemek - tette hozzá a miniszter. Azt mondta, hogy a résztvevőkkel ismertette azokat, a kormány által már jóvá hagyott megoldásokat, amelyek többek között a doktoranduszképzés flexibilisebbé tételét célozzák, különösképp az orvosképzésben.

 

Erősítendő az innováció az egészségügyi kutatás-fejlesztésben

 

Freund Tamás, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója a felfedező kutatások jelentőségéről beszélt, azt hangsúlyozva, hogy új felfedezések nélkül nincs előrelépés a gyógyszeriparban. Hozzátette: a betegségek alapmechanizmusait kell jobban megismerni, az azonban csak a felfedező kutatásoktól várható. Megjegyezte, a külföldi felfedezések körbe vannak bástyázva szabadalmakkal, ezért alapvető érdeke a hazai kutatás-fejlesztési innovációs politikának, hogy különös hangsúlyt fektessen a felfedező kutatások támogatására. A magyar tudománypolitika ezt realizálta és megvannak már a tervek azokra az új támogatási formákra, amelyek valóban elég teret engednek majd a felfedező kutatásoknak - mondta. Oberfrank Ferenc, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke a fórumról szólva elmondta: az érintett egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások színe-java elsőként kapott tájékoztatást az egészséggel kapcsolatos kutatás-fejlesztési és az innovációs területtel összefüggő támogatási politikáról. Fontosnak nevezte, hogy a nemzet, az ország és minden egyes állampolgár egészsége, továbbá a népegészségügyi célok elérése szempontjából fontos programot sikerre tudják vinni.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu