Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.09. - kedd, Emőd napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Az 5G hálózatok funkciói

2022. június 28. 12:26
Az 5G hálózatok funkciói

A kialakulóban lévő 5G hálózatok a 4G-hez képest alacsonyabb késleltetéssel, nagyobb kapacitással és nagyobb sávszélességgel rendelkeznek. Ezek a hálózati fejlesztések messzemenő hatással lesznek az emberek életére, munkájára és játékára szerte a világon, mivel nem csak a nyerőgépek online, de akár a nagy igényű játékok is gond nélkül betöltenek majd.

Sebességfejlesztések

 

Minden vezeték nélküli hálózati generáció a sebesség jelentős növekedését hozta, és az 5G - a mobilhálózati technológia ötödik generációja - előnyei messze túlmutatnak majd a 4G LTE-n.

Az előre jelzett akár 10 Gbps sebesség akár 100-szoros növekedést jelenthet a 4G-hez képest. Miért jó ez?

Gyakorlatilag a 4G és az 5G sebességnövekedése izgalmas lehetőségeket jelent a fogyasztók számára. Egy nagy felbontású film átvitele csúcs letöltési sebességgel hét percről mindössze hat másodpercre fog csökkenni.

Ez az időmegtakarítás azt jelentheti, hogy még azelőtt letöltheted az új sikerfilmet, mielőtt a légiutas-kísérő megkérné, hogy kapcsolja repülőgépes üzemmódba a telefonját.

Miután a szolgáltatók bevezetik a teljes 5G funkciót, a fogyasztók és a vállalkozások az 5G hálózatokat a gyors szélessávú kapcsolatok alternatívájának tekinthetik.

 

Alacsony késleltetés

 

A késleltetés azt méri, hogy mennyi idő alatt jut el egy jel a forrástól a vevőig, majd vissza. Minden vezeték nélküli generáció egyik célja a késleltetés csökkentése volt. Az új 5G hálózatok még a 4G LTE-nél is alacsonyabb késleltetéssel rendelkeznek majd, az adatátvitel oda-vissza kevesebb mint öt milliszekundumot vesz igénybe.

Az 5G késleltetési ideje gyorsabb lesz, mint az emberi vizuális feldolgozás, ami lehetővé teszi az eszközök távoli, közel valós idejű vezérlését. Az emberi reakciósebesség lesz a korlátozó tényező az 5G-t és az IoT-t használó távoli alkalmazások számára - és számos új alkalmazás olyan gép-gép közötti kommunikációt fog tartalmazni, amelyet nem korlátoz az, hogy az ember milyen gyorsan tud reagálni.

Míg a mezőgazdaság, a gyártás és a logisztika mind profitálni fog az alacsonyabb késleltetésből, a játékosok is izgatottan várják az 5G bevezetését. A nagy sebesség és a minimális késleltetés kombinációja tökéletes a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) alkalmazások számára, amelyek népszerűsége valószínűleg robbanásszerűen nőni fog, mivel a csatlakoztathatóság javulása zökkenőmentesebb, magával ragadóbb élményt teremt.

 

Fokozott kapacitás

 

A sebesség izgalmas, de az elemzők és az iparági vezetők egyik kérdése a következő: Hogyan fogja az 5G segíteni a vállalkozások technológiai kezdeményezéseinek növelését, a vállalatok versenyképességét?

Az 5G akár 1000-szer nagyobb kapacitást biztosít majd, mint a 4G, ami termékeny talajt teremt az IoT-fejlesztések számára. Az 5G és az IoT tökéletes párosítás, amely újradefiniálja a vezeték nélküli hálózatok - és az internet egészének - használatának módját. A zökkenőmentesen kommunikáló eszközök százainak vagy ezreinek kapacitása révén új alkalmazások és felhasználási lehetőségek nyílnak meg a városokban, gyárakban, gazdaságokban, iskolákban és otthonokban.

Képzeljük el az 5G felhasználási lehetőségeit, amelyekben több száz különböző gépen több ezer érzékelő automatizálja az ellátási lánc irányítási folyamatait, biztosítja az anyagok időben történő szállítását, miközben a prediktív karbantartás segítségével minimalizálja a leállásokat.

Az intelligens otthonok és városok is óriási lépést tesznek majd előre az 5G segítségével a jövőben. A minden eddiginél több csatlakoztatott eszköz használatával a mesterséges intelligencia olyan helyekre jut el, ahová még soha nem jutott el az edge computing segítségével. A környezeti hatásokat figyelembe vevő, személyre szabott energiatakarékossági javaslatokat adó okosházaktól kezdve a forgalmi áramlás alapján alkalmazkodó közlekedési lámpákig a hozzáadott hálózati kapacitásra támaszkodó 5G alkalmazások szinte mindenkire hatással lesznek.

 

Megnövelt sávszélesség

 

Az 5G hálózatok megnövelt sebességének és hálózati kapacitásának kombinációja nagyobb adatmennyiségek továbbításának lehetőségét teremti meg, mint ami a 4G LTE hálózatokkal lehetséges volt.

Az 5G hálózatok architektúrája eltér a hagyományos 4G hálózatokétól, ami lehetővé teszi a hálózati forgalom nagyobb mértékű optimalizálását és a használati csúcsok zökkenőmentes kezelését. A zsúfolt stadionok és más helyszínek eddig is nehezen tudtak zökkenőmentes kapcsolatot biztosítani a nagyszámú közönség számára, de az 5G lehetővé teheti, hogy a sportrajongók az aréna bármelyik helyéről élőben közvetítsék élményeiket.

A vállalkozások számára a megnövekedett sávszélesség hatása számos osztályon és részlegen fog hasznosulni, különösen a big data formájában. Ma a vállalatok sokkal több információt kapnak az ügyfelektől, beszállítóktól és csapatoktól, mint amennyit fel tudnak dolgozni és elemezni a betekintés érdekében. Az 5G-kapcsolattal és a nagy adatelemzéssel ezek a vállalkozások nagy mennyiségű adatot alakíthatnak át használható tudássá.

 

Elérhetőség és lefedettség

 

Miközben a fogyasztók és a vállalkozások alig várják, hogy megtapasztalják az 5G előnyeit, az 5G lefedettség elérhetősége még mindig korlátozott. Az 5G hálózat lefedettségének kiterjesztése folyamatos, és ma már nem csak Amerikában vagy Európa fejlett részein, de Magyarországon is elérhetővé kezd válni az 5G.

 

Az 5G ellenségei – igazuk lehet?

 

Igazán nehéz úgy írni az 5G technológiáról, hogy az ember pártatlan maradjon. Ha józan paraszti ésszel gondolkodunk, tudjuk, hogy szinte biztosan semmi alapja nincs azoknak az összeesküvés-elméleteknek és konteóknak, amiket a neten találunk. Valamiért vannak olyan emberek, akik minden elhisznek, és vannak, akik kitalálnak mindenféle dolgokat. Mi úgy látjuk, és a tudomány és a hatóságok vizsgálatai is azt mutatják, hogy az 5G nem káros, és nem lesz az emberiség kipusztulásának fő oka. Az inkább a butaság, a megvezethetőség és a bolygó rohamléptékű pusztítása lesz.

 

Összegezve

 

Az 5G már most is jelentős előnyöket hozott, és vitathatatlan, hogy még számos lehetőséget fog nyújtani a világ számára. A gyors internet és a széleskörű lefedettség mindenképpen nagyon fontos, és ez az, amit a játékosok számára nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni. De nem csak a játékosok, kis és nagy vállatok és háztartások is élvezhetik az 5G nyújtotta előnyöket.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu