Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.08. - csütörtök, Mária napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

Átadásra került a kecskeméti dióda lézerközpont

2021. augusztus 19. 20:20
Átadásra került a kecskeméti dióda lézerközpont

Kecskeméten befejezték a több mint fél milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósult dióda lézerközpontot.

A Neumann János Egyetem bázisán kialakított lézerlaboratórium kutatás-fejlesztési és oktatási célokat is szolgál. A központ az Európai Uniótól és a magyar államtól kapott vissza nem térítendő 518.164.155 Ft-ból valósult meg.

 

Robotkat segíti a lézersugarat

 

A lézerközpont infrastruktúrájának kialakítása az egyetem, míg az eszközök specifikálása, beszerzése, rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft feladata volt.

 

A lézerközpont két vonatkozásban is hiánypótló hazánkban: egyrészt az 1000 nm alatti hullámhosszúságú, jó sugárminőségű és nagy fényteljesítményű lézer sugárforrás, másrészt a 3D impulzus üzemű lézersugaras mikromegmunkálás miatt.

 

A kutatóhely 3 fő egységből áll: optikai szálban vezetett, nagy teljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és impulzuslézeres szubtraktív mikro- megmunkáló központ.

 

A 3 lézeregység abban tér el a többi lézercentrumban találhatótól, hogy képes alacsonyabb hullámhossz-tartományban működni és egy dióda segítségével hozza létre a lézersugarat.

 

A direktdiódás megmunkáló központ alkalmas különböző javítási technológiákat kidolgozni, speciális felületeket módosítani, melyhez tartozik még lézersugaras vágó- és hegesztőfej, amivel 3D-s vágásokat és hegesztéseket is kivitelezhetnek. A központban a lézersugarat robotkar irányítja, ami segítséget jelent a megmunkálás terén.

 

A berendezéssel képesek lesznek a fémek megmunkálása mellett a műanyagok lézersugaras hegesztésére és felületmódosítására.

 

Az Egyetem a megszerzett tudást és tapasztalatokat az oktatásba és a duális képzésbe építi be.

 

BG

Forrás: MTI, KEOL

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu