Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

A magyar alkotóerő elismerése szívügy

2018. January 11. 11:27
A magyar alkotóerő elismerése szívügy

A 2017. évi Gábor Dénes-díjakat átadásán Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, a díj kiosztásának éves rendszeressége azt igazolja, hogy a magyar alkotóerő elismerése nemcsak állami feladat, hanem sokak szívügye az országban.  

2017-ben 13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló - köztük 3 határon túli magyar alkotó - vehette át a díjat sikeres szabadalmaik és találmányaik, vállalkozói és oktatási tevékenységük, tudományszervezési eredményeik és társadalmi szerepvállalásuk miatt. Kövér László felidézte, hogy a kutatási területen dolgozók között a kutatók és fejlesztők aránya, valamint a kutatóhelyek száma emelkedett és erősödik a vállalkozások innovációs szerepvállalása. Kiemelte: a kormány tudatában van annak, hogy bővíteni kell a forrásokat, ezért a GDP-arányos támogatás 1,8 százalékra emelkedik 2020-ig a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiában vállaltak alapján és a szabályozási feltételek is kedvezőbbé válhatnak. 

 

A magyar alkotóerő nemcsak állami feladat, hanem szívügy is

A 2017. évi Gábor Dénes-díjat 13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló kapta

 

Egyúttal elismerését fejezte ki a díj alapítóinak azért, hogy nemcsak a magyarországi, hanem a kárpát-medencei magyar műszaki alkotóerőt is elismeri. Gyulai József, a díjat meghirdető Novofer Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a legjelentősebb mérnöki teljesítmények már nem inter-, hanem multidiszciplinárisak, távoli tudományágak együtteséből születnek eredmények és egyre jelentősebb szempont ezek társadalmi-gazdasági hasznossága. Az elméletek alkalmazásában a kutatómérnökök nélkülözhetetlen szerepet játszanak - tette hozzá. 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu