Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Innováció - Kutatás - Találmány

821 millió forintos szmogkutatási projekt

2017. January 27. 11:01
821 millió forintos szmogkutatási projekt

A légszennyezés, köztük a szmogjelenségek kialakulásának vizsgálatát és azok hatékonyabb előrejelzését célzó kutatásba kezd márciusban a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Országos Meteorológiai Szolgálat alkotta konzorcium.

A Pannon Egyetem vezette társulás keretében a veszprémi kutatók a szilárd halmazállapotú részecskék kémiai összetételét és fizikai jellemzőit, valamint a kialakuló ködcseppek méret szerinti eloszlását mérik. Az OMSZ munkatársai egyrészt a szennyező anyagok nagyobb távolságokra történő transzportjával, másrészt a köd és a szmog rövid távú előrejelzésének pontosításához szükséges fejlesztésekkel foglalkoznak. 

 

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program

A kutatás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból finanszírozott 


A projekt PTE-re eső alapkutatási részében nagy részletességgel modellezik a köd és a szmogjelenségek kialakulásához vezető fizikai és kémiai folyamatokat. A köd és a szmog hatékony előrejelzésének érdekében egy igen nagy teljesítményű és tárolókapacitású szuperszámítógép beszerzését is tervezik az OMSZ számára 376 millió forintból. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból finanszírozott kutatás négy évig tart.

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu