Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Zöld rendszámokat kaphatnak az elektromos motorok

2021. május 14. 09:30
Zöld rendszámokat kaphatnak az elektromos motorok

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint augusztustól már motorok esetében is fel-feltűnhetnek a világoszöld rendszámtáblák - abban az esetben, ha tisztán elektromos meghajtású járműről van szó. Műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhető az új besorolás, amellyel az e-motorkerékpárok üzemeltetői a hatályos előírások alapján többféle adó- és illeték megfizetése alól mentesülnek az ITM szerint.  

Az elektromos járművek egyre inkább teret hódítanak maguknak Magyarországon is. Elektromos autókhoz szükséges akkumulátor-alkatrész gyárak tömkelege települt idén az országba, emellett a vásárlási hajlandóság is nagy az e-járművekre. A kormány Klíma- és környezetvédelmi akciótervének keretén belül pedig támogatja az elektromos meghajtású járművek vásárlását. Ezzel is ösztönzik a lakosságot a környezetbarát közlekedés használatára. Az ugyanis már nem kérdés, hogy Magyarországon az üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel.  

 

Egyelőre kevés e-motor van Magyarországon

 

Ennek csökkentésének elősegítésére szorgalmazta az ITM a szabályozási eszközök megreformálását. A Magyar Közlönyben tették közzé döntésüket, melynek értelmében az Elektromobilitási Stratégia legkésőbb 2025-ig irányozza elő a zöld rendszámhoz kapcsolódó rendelkezések teljes felülvizsgálatát. Ennek előkészületeihez tartozik, hogy megjelennek a motorokra szerelhető zöld rendszámok is.  

 

Mint az ITM írja, a járművek környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. Augusztus 11-étől lépnek hatályba az új előírások, ez után kaphatnak zöld rendszámot az elektromos besorolású motorok.  

 

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. 2021 elejétől e tiszta járművek mentesültek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosok tehát megtakaríthatják a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek összesen több tízezer forintos költségét. 

 

 

M. A. 

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu