Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.27. - Tuesday, Ákos, Bátor napja van.

Belföldi hírek

Zátonyra futott sukorói szocialista földpanama

2009. July 24. 15:02
Zátonyra futott sukorói szocialista földpanama
Budai Gyula sajtótájékoztatóján elmondta, az eddigi információk szerint a kialakult helyzetért felelős Tátrai Miklós, Veres János, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon.
Zátonyra futott a kiemelt kormányprogramként támogatott sukorói szocialista földpanama - jelentette ki Budai Gyula. A Magosz szövetségi igazgatója hozzátette: most már egyértelműen meghatározható azon személyek köre, akik felelősek azért, hogy ilyen blamázs érte nemcsak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV), hanem a magyar kormányt is.

Kiemelte, az eddigi információk szerint a kialakult helyzetért felelős Tátrai Miklós az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, Veres János volt pénzügyminiszter, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnök, aki akkor a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere volt.

Zátonyra futott sukorói szocialista földpanama (Budai Gyula)

"És hogy miért mondom, hogy ezek a személyek a felelősek, teljesen egyértelmű, a magyar állam két olyan területet (...) cserélt el a pilisi és az albertirsai területekre, ez a sukorói 70,1 hektáros terület, amely a csere időpontjában, és egyébként a mai napig sincs, az izraeli befektető, Joáv Blum tulajdonában" - húzta alá Budai.

A Magosz szövetségi igazgatója ezt a kijelentését arra a két határozatra alapozta, amelyet a monori, illetve a ceglédi földhivatal küldött meg a székesfehérvári földhivatalnak. Ezek a határozatok azt állítják, hogy a ceglédi városi ügyészség óvást nyújtott be a monori körzeti földhivatalhoz, a Joav Blom tulajdonában levő pilisi és albertirsai ingatlanok vonatkozásában - mondta el Budai Gyula. Mint folytatta, ezen óvás alapján mindkét tulajdon vonatkozásában az eredeti állapotot állították vissza, ami azt jelenti, hogy ennek a két ingatlannak nem Joáv Blum a tulajdonosa.

Szintén ezt a tényt erősíti meg a székesfehérvári földhivatal részére megküldött irat, amely egyértelműen azt mondja, hogy tekintettel arra, hogy a cserealapként szolgáló albertirsai és pilisi ingatlanok nem képezik tulajdonát Joáv Blumnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel kötött szerződés érvényét veszti, és az eredeti állapotot kell visszaállítani - mondta el a Magosz szövetségi igazgatója.

Kiemelte: a vagyongazdálkodási tanács úgy döntött 2008. július 30-án a földterületek cseréjéről, hogy nem győződtek meg arról, hogy valóban tulajdonosa-e ennek a két területnek Joáv Blum. Mint tudjuk, nem volt tulajdonosa - fűzte hozzá.

"Most már számomra érthető, hogy miért volt annyira sürgős, hogy a július 30-án elfogadott határozat alapján a földhivatal széljegyeztesse a sukorói terület tulajdonjogát az izraeli befektető részére" - jelentette ki Budai Gyula.

Mint elmondta, a jelenlegi hatályos ingatlan-nyilvántartás szerint számítógépes iktatás folyik, tehát ez csak úgy volt lehetséges, ha előre odaszóltak a földhivatalba, hogy generáljanak egy széljegyet.

Felelősség terheli Veres János volt pénzügyminisztert, aki úgy adta ki a koncessziós jogot a King's Citynek hogy nem volt az izraeli befektető tulajdonában az a terület, amire elcserélték - hangsúlyozta Budai, hozzátéve: felelősség terheli "Gyurcsány Ferencet és társait, közte Bajnai Gordont is", mert úgy határozták el, hogy kiemelt kormányprogramként fogják szerepeltetni ezt a beruházást, hogy nem voltak a döntéskor olyan információk birtokában, amely alapján ebben a kérdésben egyértelműen dönteni lehetet volna.

Budai Gyula kiemelte: lényegében az MNV Zrt. több mint egymilliárd forint értékű földterületet engedett át úgy az izraeli befektető részére, hogy a befektető nem tulajdonában levő területeket adott át ezért cserébe.

Ebben az esetben nemcsak a már folyamatban levő hűtlen kezelés miatt kellene nyomozni a nyomozó hatóságnak, hanem abban is eljárást kellene indítani, hogy azok a kormánytagok, akik ebben a kérdésben döntöttek, hanyag módon bántak a rájuk bízott állami vagyonnal - jelentette ki a Magosz szövetségi igazgatója.

Budai Gyula Nyakó István szavaira reagálva úgy fogalmazott, az, hogy az MSZP nem kívánja támogatni a Fidesz által felállítani kívánt vizsgálóbizottságot, annak a beismerése, hogy az általa felsorolt személyek felelősek a kialakult kaotikus állapotokért.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu