Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Vörösiszap-tragédia: emberfeletti munkával épült újjá a térség

2011. July 15. 07:50
Vörösiszap-tragédia: emberfeletti munkával épült újjá a térség
A kormány teljesítette eddigi vállalásait: október 4-ig, a katasztrófa első évfordulójáig valamennyi ember gondját megoldjuk - fogalmazott csütörtökön Pintér Sándor a katasztrófa által érintett térségben tartott miniszteri bejáráson a kormány által kiadott közlemény szerint.
Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a kormány az iszapömlés egyéves évfordulójára minden károsult gondját megoldja - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, az új devecseri lakóparkban tartott sajtótájékoztatón.
Kolontári és devecseri új otthonaikban látták vendégül a kormány delegációját a vörösiszap-katasztrófa károsultjai. Pintér Sándor - Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és Dobson Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője társaságában - megtekintette az új otthonokat, melyek egy részébe már be is költözhettek a lakók.


fotó: Botár Gergely

A Belügyminisztérium vezetője a vörösiszap-katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárását követően hangsúlyozta, hogy az újjáépítés és a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult, és a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják a további fejlesztési lehetőséget.
Kérdésre válaszolva közölte, hogy megérkezett a kárt elszenvedett, nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés. Hozzátette: két héten belül várható a brüsszeli jóváhagyás a mezőgazdasági károk enyhítésére is, így az állam a gazdálkodók kárát is megtéríti.

 

Vörösiszap-tragédia: emberfeletti munkával épült újjá a térség Fotó: Botár Gergely


fotó: Botár Gergely
Pintér Sándor elmondta: a katasztrófa után kevesen voltak, akik azt mondták, kilenc hónap múlva újjáépíthetjük Devecsert és Kolontárt. Mi azonban elhatároztuk ezt, kormányhatározat született róla, amit betartottunk. Az itt felépült lakóparkok bizonyítják, hogy az összefogásnak van eredménye - fűzte hozzá, majd megjegyezte: Devecsert és Kolontárt hátrányos helyzetű településnek nyilvánították, ez pedig azt jelenti, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja az itt élőket. - olvasható a kiadott közleményben. (T.A)
(kormany.hu)

 

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu