Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Belföldi hírek

Vlagyimir Putyin látogatásának központi témája az energetika

2015. February 17. 07:53
Vlagyimir Putyin látogatásának központi témája az energetika

Vlagyimir Putyin február 17-i látogatása során a paksi atomerőmű bővítésén kívül a kétoldalú gázszerződésről is szó fog esni. Kilenc éve, 2006-ban látogatott utoljára orosz elnök Magyarországra, a mostani látogatás központjában az energetikai áll. 

A kétoldalú gázszerződésről is tárgyalni fog magyarországi látogatásán Vlagyimir Putyin – közölte hétfőn az orosz államfő külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov.

 

A szerződést a tárgyaláson vagy meghosszabbítják, vagy új szerződéssel váltják fel – mondta a tanácsadó. Usakov hozzátette: a paksi atomerőmű bővítése is szóba kerül majd a budapesti tárgyaláson. Putyin keddi látogatására a Kreml-ben öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. Az aláírandó megállapodások közt van, hogy magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföldön, Kazanyban. 

 

Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin látogatásának központi témája az energetika

 

Az orosz-magyar kapcsolatról Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is. Ez nem könnyű, mert az együttműködés Oroszországgal sok magyarnak érzelmi kérdés - folytatta -, de szerinte ezen úrrá kell lenni, Magyarország nyilvánvaló biztonsági, gazdasági, energiaellátási érdekeit kell szem előtt tartani. 

 

Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatásáról Orbán Viktor elmondta, ő hívta meg az orosz elnököt, örül neki, hogy jön, és a jövőben is szívesen látják majd. Putyint úgy jellemezte mint aki "vitatott, de elismert szereplője az európai politikának". Sz. Bíró Zoltán véleménye szerint a mostani látogatás nem csupán a magyar oldalnak, de az orosz félnek is kiemelt fontosságú. A látogatásnak különös jelentőséget ad, hogy az orosz elnök a kelet-ukrajnai harcok és a Krím elcsatolása óta nem járt Európai Uniós vezetőnél.

 

Hír24/Info Rádió/ MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu