Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Vlagyimir Putyin látogatása kiemelt fontosságú Magyarország számára

2015. February 16. 12:19
Vlagyimir Putyin látogatása kiemelt fontosságú Magyarország számára

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatában elmondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása kiemelt fontosságú Magyarország számára. Az orosz elnök látogatásakor napirenden szerepel majd az is, hogyan lehetne felélénkíteni a kétoldalú kereskedelmi együttműködést.

A miniszter kiemelte: az idén jár le Magyarország hosszú távú gázszállítási megállapodása, és mivel Magyarországra Oroszországból érkezik a legnagyobb mennyiségben gáz, ezt a kérdést megnyugtató módon rendezni kell. Ezért is van sorsdöntő jelentősége az ország energiabiztonságának szempontjából Vlagyimir Putyin látogatásának - állapította meg.

 

A miniszter azt mondta: a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatban "minden rendben halad, a szerződéseket megkötötték." Decemberben tárgyalt Moszkvában az orosz energiaügyi miniszterrel, aki jelezte, hogy semmi ok az aggodalomra, mert a Roszatom teljesíti vállalásait - idézte fel.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-én látogat Magyarországra

 

Szijjártó Péter szerint mivel ebben a hónapban már Magyarországra látogatott a német kancellár, a grúz miniszterelnök, a szerb, a lengyel és a montenegrói külügyminiszter, és még Budapestre érkezik az orosz elnök, valamint a török miniszterelnök, "Magyarország elszigeteltségéről beszélni a nevetségessé válás esélye nélkül nehéz lesz".

 

A közelmúltban Vlagyimir Putyin az osztrák kancellárral és a finn elnökkel is találkozott, valamint rendszeres egyeztetést folytat más európai vezetőkkel is. Az orosz elnök munkamegbeszélésre érkezik Magyarországra, ezzel viszonozza Orbán Viktor miniszterelnök korábbi moszkvai látogatását. Szijjártó Péter elmondta: tájékoztatták a szövetségeseiket a találkozó tényéről, még mielőtt nyilvánosságra került volna.

 

A tárcavezető hétfői napirend előtti felszólalásában kiemelte, "pragmatikus, partnerségen, egymás és a nemzetközi jog iránti tisztelet talaján álló együttműködésre törekszünk Oroszországgal annak érdekében, hogy meg tudjuk kötni (...) a Magyarország számára oly fontos gazdasági és energiabiztonsági megállapodásokat" - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy e megállapodások megkötése felé vezető úton Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti látogatása "fontos mérföldkő lehet".

 

MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu