Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.20. - péntek, Friderika napja van.

Belföldi hírek

Víztechnológiai kutatóközpontot avatott Szijjártó Péter

2015. január 28. 11:23
Víztechnológiai kutatóközpontot avatott Szijjártó Péter

"A felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk" - jelentette ki Szijjártó Péter Nagykanizsán egy víztechnológiai kutatóközpont átadó ünnepségén.

Soós Ernő víztechnológiai kutatóközpont, Nagykanizsa, beruházás, Szijjártó Péter

A nagykanizsai székhelyű Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. alapításának 25 éves évfordulóját ünnepelte 2015. január 27-én, melynek keretében átadták a Soós Ernő víztechnológiai kutatóközpontot. A cég vízkezelő rendszereit használja többek között a General Electric több magyarországi gyára, a Borsodchem és a paksi atomerőmű, de további 16 országba szállítottak már eddig berendezéseikből. A központ feladata nem csak innovatív víztechnológiai megoldások kifejlesztése, hanem az országban szintén elsőként elindított víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető szakmérnök képzés szakmaiságának biztosítása is. 

Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Mint mondta, nem túlzás, hogy az ivóvíz a 21. század egyre fontosabb természeti kincse, a vízkészlet felbecsülhetetlen érték, megőrzése az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb globális kihívásává, biztonsági kérdésévé válik.

Meglátása szerint a magyarországi vízipar, a vízkutatás "fővárosának" lehet nevezni Nagykanizsát. A most átadott kutatóközpont révén szabadalmakkal és technológiai megoldássokkal járulnak hozzá "a vízbiztonság növeléséhez, a vízipar, és ezzel a magyar innovatív ágazatok exportképességének növeléséhez". Szijjártó Péter kiemelte: a 2014 és 2020 közötti ciklusban a magyar kormány megduplázza a kutatási, fejlesztési célokra szolgáló forrásokat, ami együttesen így meghaladja a 700 milliárd forintot.

 

 

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu