Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Világszenzáció Kiskunhalason: meddő olajkútból hőtermelő erőmű

2021. március 13. 00:00
Világszenzáció Kiskunhalason: meddő olajkútból hőtermelő erőmű

A világon először hoztak létre geotermikus hőerőművet meddő olaj- és gázkutató fúrásokból visszamaradt kút hasznosításával. A forradalmi lépés Kiskunhalason történt, a minierőműves projekt állami támogatást is kapott, és a megtermelt energiát jól lehet hasznosítani üvegházak fűtésére. 

Négy év fejlesztés után készítették el a világ első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőművét, amelynek alapja egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kút. A sikert az MS Energy Solutions Kft. érte el Kiskunhalason. Egy elég kis alapterületű, mini hőerőműről van szó, összesen húsz-harmincezer négyzetméteres területet igényel. A technológiával egy-másfél hektárnyi üvegház fűthető be. 

 

Az atomerőművek környezetbarát alternatívája lesz

 

A technológia alapja, hogy a rétegvíz kitermelése nélkül lehet a mélyfúrások újrahasznosítását végezni. Amellett, hogy ez egy fenntartható megoldás, az eddigi eljárások töredékéért valósítható meg az erőmű létrehozása - a megszokott költségek tíz százalékából valósítható meg. A vállalat két konstrukcióban értékesíti majd a rendszert: vagy kész állapotban adja át az ügyfélnek, vagy kiépítik a technológiát, a megrendelő pedig a hőszolgáltatásért fizet egy meghatározott díjat. 

 

A száz százalékig zöld, megújuló energiatermelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert Magyarországon csaknem 9000 fel nem számolt potenciális mélykút van, ezek egy része alkalmas e technológia befogadására, hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája - írta a vállalat közleményében. 

 

A forradalmi áttörés technológiája WeHEAT (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) névre hallgat és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatta 81,84 millió forinttal. Hasonló rendszerekkel próbálkoztak már a kutatók világ több táján is, de eredményeket csak a kiskunhalasi cég ért el. 

 

M. A .

Forrás:mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu