Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.04. - péntek, Barbara, Borbála napja van.

Belföldi hírek

Vigyázzunk a szén-monoxiddal

2020. november 17. 09:22
Vigyázzunk a szén-monoxiddal

Az éjszaka folyamán négy embert is kórházba vittek Budapesten szén-monoxid-mérgezés gyanújával. A szakemberek nem véletlenül figyelmeztetnek a megfelelő óvintézkedések megtételére, odafigyeléssel ugyanis sok esetben megelőzhetőek ezek az esetek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a gázszolgáltató embereit is riasztották, mert gázkoncentrációt is mérni kellett az egyik házban.


Egy másik, csepeli esetnél a tűzoltók kiérkezése előtt már a mentőszolgálat dolgozói gondoskodtak a szintén mérgezést szenvedett lakókról, és szellőztetni kezdték a helyiségeket.

 

A nyílt lángú eszközeinket is rendszeresen ellenőrizzük


A fűtésszezon kellős közepén érdemes odafigyelni a lakásunk megfelelő szellőztetésére,  illetve egy jó minőségű szén-monoxid érzékelő beszerzésére, melyet a szakemberek tanácsainak megfelelően helyezzünk el a lakásban.


A katasztrófavédelem honlapján fenn van a készülékek pozitív és negatív listája, több tucat is megfelelt a kritériumoknak az ellenőrzések során. A listát áprilisban és szeptemberben is bővítették.


Emellett, ha a ház adottságai engedik, a katasztrófavédelem munkatársai ingyenes kéményseprést is végeznek. Az ingatlan fűtőrendszerét, esetleg a nyílászárók megfelelőségét pedig évente érdemes ellenőriztetni, hogy idejében elkerülhessük a bajt.

 

A szén-monoxid-mérgezés tünetei: fejfájás, fáradtság, szédülés, nagyobb koncentráció esetén hányinger, émelygés léphet fel. Minél magasabb a levegő szén-monoxid tartalma, annál gyorsabban jutunk el az erősebb tünetek érzékeléséig, rosszabb esetben a halálig. Ezeken kívül a szén-monoxid szagtalan és gyakorlatilag észrevehetetlen, így már a gyengébb tünetek észlelésénél is szellőztessünk és hívjunk szakembert.

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu