Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.31. - szombat, Farkas napja van.

Belföldi hírek

Várhatóan 19 bizottsága lesz az új parlamentnek

2010. május 07. 13:37
Várhatóan 19 bizottsága lesz az új parlamentnek
Előreláthatóan 19 állandó bizottság lesz az új parlamentben, a mostaniak mellett egy új bizottságot hoznak létre, a fogyasztóvédelmi testület.
Előreláthatóan május 14-én tartja alakuló ülését a parlament, az ezt előkészítő egyeztetésen a Fidesz a már meglévő 18 bizottság  mellé indítványozta a Fenntartható fejlődés bizottságának megalakítását, ám az ellenzék kérésére ettől elállt, majd éppen az ellenzék kérésére megegytek egy a fogyasztóvédelemmel foglalkozó új testület létrehozásáról.
Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője azt indítványozta, hogy 19 állandó bizottsága legyen az Országgyűlésnek, s ezekben hatnál – az ifjúsági és szociális, a költségvetési, a foglalkoztatási és munkaügyi, a környezet- és klímavédelmi, a nemzetbiztonsági és a fenntartható fejlődés bizottságban – az ellenzék adhatja az elnököt, a kormánypártoknak 23, az ellenzéknek pedig 14 alelnöki helye legyen.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője
Az egyeztetésen az ellenzéki pártok alapvetően elfogadhatónak nevezték a struktúrát, de kezdeményezték, hogy a fenntartható fejlődés bizottság ne jöjjön létre, helyette álljon fel a fogyasztóvédelmi bizottság ellenzéki elnökkel, és a környezetvédelmi testületet hívják fenntartható fejlődés bizottságának. A Fidesz végül azt javasolta: legyen 16 ellenzéki alelnök. Az ellenzéki vezetésű bizottsági elnöki posztok elosztása miatt tárgyalási szünetet rendeltek el az ülésen.

Az MESZP, a Jobbik és az LMP képviselői azonban nem tudtak megállapodni az egymás között felosztható parlamenti bizottsági elnöki és alelnöki posztok arányáról, az MSZP pedig jelezte, hogy meglátása szerint a Külügyi Bizottságot is az ellenzéknek kellene vezetnie.

Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát; a Jobbik a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.

(Forrás: mno.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu