Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Varga Mihály: Hazánk növekedése a leggyorsabb az unióban

2014. September 03. 10:53
Varga Mihály: Hazánk növekedése a leggyorsabb az unióban

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar gazdaság az EU-s és a régiós összehasonlításban is kiemelkedően teljesített: hazánk növekedése volt a leggyorsabb az unióban az előző év azonos időszakához képest.


Magyarországon nyolc éve nem nőtt akkorát a bruttó hazai termék, mint 2014 második negyedévében: a magyar gazdaság 3,9%-kal bővült. "Különösen kedvező, hogy a növekedés mellett a költségvetési egyensúlyt is meg tudtuk őrizni, vagyis a hiány stabilan 3% alatt maradt "- tette hozzá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A növekedéshez legnagyobb mértékben a második negyedévben is a termelő szektorok járultak hozzá: a mezőgazdaságban 5,6%-os, az iparban 7,2%-os, az építőiparban 19,1%-os növekedést mértek.

 

 

Varga Mihály: Hazánk növekedése a leggyorsabb az unióban

 



A beruházások közel 20%-os növekedését az építőipar felfutása, az uniós források, az alacsony hozamkörnyezet, a Növekedési Hitelprogram és a vállalati szektor erőteljes aktivitása egyaránt támogatta. A beruházások bővülése kedvező, hiszen a felhalmozási kiadások hosszú távon támogatják a gazdasági növekedést.

A gazdaság növekedése a jövedelmek bővülését is maga után vonja és a munkaerőpiacra is kedvezően hat. Ez utóbbit jól tükrözi, hogy a foglalkoztatottak száma egy év alatt közel 200 ezerrel nőtt 2014 második negyedévében, amihez a versenyszféra is érdemben hozzájárult -írja közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

NGM/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu