Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Varga Mihály: 2015-ben a beruházások további növekedése várható

2015. February 15. 21:50
Varga Mihály: 2015-ben a beruházások további növekedése várható

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be, hogy a legfrissebb adatok azt mutatják: 2014. negyedik negyedévében 3,4%-kal nőtt éves alapon a magyar gazdaság teljesítménye.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait Varga Mihály így kommentálta: A GDP dinamikus növekedése a piaci várakozásokat (2,8%) is jócskán meghaladta. Összességében a tavalyi év egészében jóval a várt felett, 3,5%-kal bővült a magyar gazdaság. Az olajárak csökkenése minden bizonnyal nagyobb mértékben járult hozzá a belső kereslet élénküléséhez: a háztartásoknál és a vállalatoknál keletkező többlet megtakarítás gyarapította mind a fogyasztást, mind a beruházásokat.

 

 

Varga Mihály: Stabil és erős a gazdasági növekedés

 Az adatok tükrében elmondható, hogy a 2015-ös év gazdasági kilátásai érdemben javultak a korábbiakhoz képest. Ez azt is jelenti, hogy a gazdaság növekedése meghaladhatja az idei évi költségvetés tervezésekor feltételezett 2,5%-os mértéket- véli Varga Mihály. Hozzátette: Ezen felül kiemelendő, hogy egy stabilabb és kiszámíthatóbb pénzpiaci környezet, egészségesebb bankrendszer kialakulása figyelhető meg jelenleg, ami nem csak a fogyasztói bizalmat erősíti, hanem egyúttal Magyarország sérülékenységét is csökkenti. Másrészt a fogyasztás mellett a beruházások további növekedése várható idén, amit az EU-s források beáramlása, valamint a Növekedési Hitelprogram kibővítéséből fakadó kapacitástöbblet is segít.

NGM/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu