Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.19. - Wednesday, Gyárfás napja van.

Belföldi hírek

Varga: megvannak a források az idei gazdaságpolitikai célokra

2017. February 10. 14:49
Varga: megvannak a források az idei gazdaságpolitikai célokra

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztató keretében közölte, hogy megvannak a pénzügyi források az idei gazdaságpolitikai célokra, sőt, a januári államháztartási többlet 17 éve a legkedvezőbb, az idei költségvetési adatokat pedig a 6 éves bérmegállapodás és az adócsökkentés sem fogja jelentősen befolyásolni.

Hozzátette, hogy szükség esetén a február-márciusi adatok fényében "érdemi intézkedéseket" hoznak, ugyanakkor egyelőre kedvezőek a folyamatok. Megerősítette, hogy a jövő évi költségvetést is tavasszal szeretnék benyújtani a parlamentnek, az előkészítési munkák már megkezdődtek. A béremelésekről elmondta, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetség tartalékai elegendőnek bizonyulnak, hogy az önkormányzatok fedezzék a minimálbér-emeléseket, illetve az állami vállalatoknak és költségvetési intézményeknek az első három hónapban a kincstár megemelt utalással biztosítja a fedezetet, előfinanszírozza azt.

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az államháztartási adatokról tartott sajtótájékoztatót

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint idén az adócsökkentés (főleg áfacsökkentés), a vállalkozói terhek csökkentése, az otthonteremtéssel kapcsolatos kiadások és a béremelések befolyásolják az államháztartás helyzetét. Ebből az első hónap után az látszik, hogy folytatódott a tavalyi felfutás, a lakásépítési támogatások 5,2 milliárd forinttal, 16 százalékkal nőttek. A közmunkások számának felére csökkentéséről, amelyet Lázár János  miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be, pedig elmondta: adataik szerint 30-40 ezer olyan közmunkás van, akit szinte azonnal a versenyszférába lehetne segíteni, míg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján több mint 60 ezer üres állláshely van, tehát meg tudnák oldani ezeknek az embereknek a foglalkoztatását.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu