Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.22. - Wednesday, Júlia, Rita napja van.

Belföldi hírek

Van megoldás a szakember hiányra

2018. February 21. 08:33
Van megoldás a szakember hiányra

Az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó fiatalok lehetnek a megoldás a szakember hiányra - hangsúlyozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.

Interjú keretében az szövetség elnöke elmondta, hogy Európai Unió Erasmus+ nemzetközi projekt hat ország közreműködésével és az egyik legfontosabb nemzetközi partnerük, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kézműves Kamarai Szövetség irányításával valósul meg. A 2016-ban kezdődött és idén ősszel véget érő program felmérései szerint az egyetemet elkezdő fiatalok 25-30 százaléka nem fejezik be a tanulmányaikat. Németh László szerint itthon senki nem kíséri figyelemmel ezeknek a fiataloknak a sorsát, pedig már rendelkeznek olyan alap kompetenciákkal, melyeknek köszönhetően jól képzett szakemberek vagy vállalkozók vállhatnak belőlük.

 

Az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó fiatalok lehetnek a megoldás a szakember hiányra

 

Németh László szerint az egyetemet elhagyó fiatalok nem biztos, hogy képzettségi problémákkal küzdenek, lehet anyagi oka a tanulmányaik félbehagyásának, ebben pedig a vállalkozások segíthetnek. "Több féle megoldás van, azt is keresni kell, hogy hogyan tudjuk felvenni a kapcsoaltot a fiatalokkal" - fogalmazott hozzátéve, hogy nem szeretnék, hogy ha ezek a fiatalok képzettség nélkül kivándorolnának külföldre. A nemzetközi együttműködésről szólva elmondta: közösen próbálnak megoldást találni, a kamarai szövetség már előre haladottabb, mivel már tanácsadást is biztosítanak a fiataloknak. Elindítottak már egy nemzetközi Facebook oldalt is, ahol a fiatalok tájékozódni tudnak a lehetőségeikről./T.D.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu