Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.27. - hétfő, Emánuel napja van.

Belföldi hírek

Változik a kék számok, az e-aláírás és a széles sávú szolgáltatások szabályozása

2016. június 29. 17:00
Változik a kék számok, az e-aláírás és a széles sávú szolgáltatások szabályozása

Július elsejével lépnek érvénybe a változások, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az eddigi kék számok a jövő év végéig még ingyenesen hívható zöld számként használhatók. Új kék számot január közepétől már nem lehetett igényelni, a díjváltozás után pedig a meglévőekre kiadott engedélyeket a hatóság 2017. december 31-ével végleg visszavonja. A sok fogyasztói panasz miatt rendelték el a kékszám-szolgáltatás megszüntetését. Szintén elsejétől lép hatályba az uniós rendelet és új hazai törvény, amey új alapokra emeli az elektronikus aláírásokat és az azokra épülő e-szolgáltatásokat.

 

Kékszám

A kék számokat azért vezették be, hogy a vezetékes telefont használók a számot az ország bármely pontjáról ugyanannyiért, a helyi hívás díjáért hívhassák, ám a mobiltelefonálás elterjedésével a helyi hívás fogalma értelmét vesztette

 

A legfontosabb változás a bizalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos. Ezek közé tartoznak az eddigi elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokon túl az elektronikus kézbesítési szolgáltatások, a weboldal-tanúsítványokkal kapcsolatos szolgáltatások az és az elektronikus bélyegző is. Az új szabályozással erősödhet a szolgáltatások biztonsága, jobban érvényesülhetnek a felhasználók jogai. Péntektől az NMHH ismét rendszeresen közreadhatja hírközlési piaci gyorsjelentéseit a mobilhang- és a mobilinternet-piacról, a vezetékeshang- és vezetékesinternet-piacról, valamint a műsorterjesztési piacról. A törvény egy másik módosítása értelmében, valamennyi közműszolgáltató köteles átengedni a széles sávú hálózat létesítésére alkalmas passzív infrastruktúráját széles sávú hálózatok létrehozására.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu